Zbog hapšenja Karadžića
0

Tadiću poeni na svjetskoj sceni

FENA
Srpski predsjednik Boris Tadić zauzeo je prvo mjesto na najnovijoj listi jedne od vodećih konsultantskih firmi u svijetu - Oxford Analytica, za izuzetno političko liderstvo, kod kuće ili u svijetu.

Prema mišljenju Oxord Analytica, u čije klijente od 1975. spadaju američka i mnoge druge vlade i finansijske institucije u svijetu, hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića donijelo je "ogromnu pobjedu" predsjedniku Tadiću i njegovoj Demokratskoj stranci.

U istraživanju o državnicima koji su prošle sedmice privukli pažnju svojom politikom, prema mišljenju "Oxford Analyticea", drugo mjesto je pripalo italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju koji je uspio u Gornjem domu parlamenta u Rimu da "progura" sporni zakon kojim će političari na visokim državnim funkcijama biti zaštićeni od krivičnog gonjena sve dok su na vlasti i da ograniči istražna ovlaštenja sudskih organa.

Treće mjesto pripalo je indijskoj vladi koja je "preživjela" glasanje o povjerenju u parlamentu i izbjegla raspisivanje prijevremenih izbora u najmnogoljudnijoj demokratiji u svijetu. U istraživanju, u kome su analizirani politički potezi koje su svjetski državnici i vlade "povukli" u prethodnoj sedmici, navedeno je da, osim pitanja Kosova, hapšenje haških bjegunaca predstavlja jednu od glavnih prepreka na putu Srbije za prijem u Evropsku uniju.

Ova konsultantska kuća, okuplja mrežu od 1.000 profesora i saradnika čuvenog engleskog univerziteta Oxford i drugih uglednih obrazovnih institucija u svijetu.

"Oxford Analytica" podsjeća da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio uvjerenje da poslije hapšenja bivšeg predsjednika Republike Srpske Karadžića može da bude ocijenjeno kako srpske vlasti u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom.

Takve najave "hrane" nade Beograda da će sada dobiti "zeleno svjetlo" za status kandidata za članstvo u EU.

"Oxford Analytica" navodi u drugom članku da je za Srbiju "veoma pozitivno" to što su njene sigurnosne službe pokazale da su sposobne da uhapse haškog optuženika Karadžića jer je time dokazano da nad tim strukturama postoji politička kontrola.

"Beograd je ispunio glavni uvjet za tješnje odnose sa EU i može da se nada da će nastaviti put ka ostvarenju boljeg životnog standarda građana (Srbije), udaljavajući se od izolacionizma", navedeno je u tekstu "Oxsford Analytice", posvećenom implikacijama koje bi Srbija mogla da ima od hapšenja Karadžića.

Dalje se navodi da, poslije Karadžića, treba da uslijedi hapšenje Ratka Mladića, što će, po mišljenju ove konsultantske kuće, biti mnogo teže jer osim što bivšeg komandanta Vojske RS mnogi smatraju ratnim herojem štiti ga, po "Oxsford Analyticeu" i Vojska Srbije.

"Oxford Analytica" zaključuje da je Vladi RS "laknulo" od kada su dani na slobodi bivšeg lidera tamošnjih Srba završeni.