Regija
0

Tadić zamjerio Mesiću posjet Kosovu na pravoslavni Božić

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski predsjednik Boris Tadić u Kopenhagenu je izrazio hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću primjedbe u povodu najava da će Mesić posjetiti Kosovo na dan kada se u Srbiji slavi pravoslavni Božić, prenijela je u petak srbijanska televizija.

"Dao sam mu jasne primjedbe na činjenicu da on namjerava na naš Božić putovati na Kosovo i Metohiju i zbog svjedočenja hrvatskog predstavnika u Međunarodnom sudu pravde", rekao je Tadić u izjavi srbijanskoj državnoj televiziji RTS.

Obojica predsjednika u Kopenhagenu sudjeluju na summitu UN o klimatskim promjenama.

Tadić je dodao kako je istodobno izrazio želju da Srbija ima najbolje moguće odnose s Hrvatskom, ali da su primjedbe "više nego jasne" te da on očekuje što će nadležne hrvatske institucije učiniti u bliskoj budućnosti.

"U svakom slučaju, Srbija, kao ključni čimbenik stabilnosti u jugoistočnoj Europi, želeći dobre odnose s drugim državama, ima obvezu dati jasne primjedbe na ponašanje predstavnika drugih država kad je riječ o regionalnoj politici i kad su naši legitimni interesi na dnevnom redu", istaknuo je srbijanski predsjednik.

Beogradski mediji u petak i proteklih dana prenose kako će Mesić pred sam kraj svog predsjedničkog mandata posjetiti Kosovo 7. siječnja, kad Srpska pravoslavna crkva slavi Božić.

To će, navodi se, biti njegova posljednja vanjsko-politička aktivnost na mjestu predsjednika države što će, kako ističu srbijanski mediji, zaoštriti odnose između Hrvatske i Srbije.