Srbija
0

Tadić za SSP bez priznanja Kosova, Koštunica najavljuje poništenje SSP-a

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak, prije polaska u Luxembourg na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), da će dužnosnicima EU poručiti kako Srbija nikada neće priznati Kosovo, dok je premijer Vojislav Koštunica, na vijest o spremnosti EU-a na potpisivanje SSP sa Srbijom, poručio da će SSP biti poništen.

Srbijanski predsjednik najavio je da će dužnosnicima EU, ali i svima onima u Srbiji koji se protive potpisivanju SSP-a s EU, poručiti da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova istaknuvši da je za njega "SSP, osim šanse za otvaranje novih radnih mjesta, posebice važan jer se tim ugovorom potvrđuje rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN''.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica, međutim, ponovio je u utorak da predsjednik Srbije Boris Tadić "svojim potpisom na Solaninu sporazumu neće osramotiti Srbiju, već isključivo samoga sebe" te je poručio da će "SSP nova vlada i skupština odmah poništiti".

Taj potpis je "protuustavan i antidržavni čin i samim tim je protupravan i potpuno nelegitiman", ocijenio je Koštunica u izjavi Tanjugu, koju objavljuju beogradski elektronički mediji.

U reakcijama na najavljeno potpisivanje sporazuma s EU u utorak stranke koje podržavaju europsku Srbiju - Demokratska stranka, G 17 Plus, Liga socijaldemokrata, Liberalno-demokratska partija, kao i stranke manjina ističu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Europskom unijom povijesni čin koji donosi dobro Srbiji i njenim građanima, navodeći da je to i svojevrsno referendumsko pitanje na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji. Ostale stranke nastavljaju s optužbama na račun ovih stranaka i njihovih čelnika za navodnu izdaju zemlje.

Jedan od potpredsjednika Koštuničine Demokratske stranke Srbije (DSS) i ministar obrazovanja Zoran Lončar izjavio je tako da će srbijanski predsjednik Boris Tadić "odgovarati ako potpiše SSP" te također najavio "da će nova vlada i skupština poništiti Tadićev potpis ako on sporazum potpiše".

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović (SRS) rekao je da će, ako Tadić potpiše SSP s Europskom unijom, novi parlament pokrenuti postupak za njegovo razrješenje zbog kršenja Ustava i izdaje Srbije. Todorović je na konferenciji za novinstvo kazao da to neće biti prvi takav sporazum, jer je "jedan takav potpisan i 27. ožujka 1941. godine, poslije čega je narod rekao svoje".

Prema posljednjim informacijama beogradskih medija, SSP će potpisati potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić, koji za to ima ovlast vlade.