Regija
0

Tadić uvjeren u pobjedu u 2. krugu, Nikolić najavio razgovore o vladi

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) i predsjednički kandidat koalicije okupljene oko te stranke Boris Tadić izrazio je u nedjelju kasno navečer uvjerenost da će pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora, gdje će, po preliminarnim rezultatima, građani birati između njega i predsjednika oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića.

Na jučer također održanim parlamentarnim izborima u Srbiji najveći broj glasova su, po preliminarnim rezultatima, osvojile koalicije okupljene oko Tadićeva DS-a i Nikolićeva SNS-a, a Tadić je, u večerašnjem obraćanju novinarima, kazao kako će razgovore o formiranju nove vlade započeti nakon drugog kruga predsjedničkih izbora 20. svibnja.

Najavljujući kako već od ponedjeljka ujutro kreće u kampanju, Tadić je ocijenio kako je drugi krug predsjedničkih izbora odlučujući za put kojim će Srbija ići u sljedećih pet godina te je ustvrdio kako u razgovorima o novoj vladi neće pristati ni na kakve ucjene ili uvjete.

"Moja i Nikolićeva politika su bitno različite, vrijednosno i karakterno su različite i ne mogu biti komplementarne. Uvjeren sam da je to važno građanima i da ću dobiti u drugom krugu'', kazao je Tadić te izrazi uvjerenost u pobjedu u drugom krugu.

Predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić je u obraćanju novinarima ustvrdio kako je ta stranka za tri i pol godine postojanja osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima te ocijenio kako bi se to moglo preslikati i na predsjedničke izbore ''iako se svi utrkuju kazati da će biti drugačije''.

''Želim da od sutra počnemo razgovore o formiranju nove vlade Srbije i da ta vlada pokaže kako se je sve moglo uraditi ranije, kako smo izgubili mnoge godine i kako smo svjesni toga da te godine više nemamo za trošenje'', poručio je Nikolić.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, čija je stranka, po procjenama, sa svojom koalicijom treća po broju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, kazao je u prvim reakcijama kako se ''možda ne zna tko će biti novi predsjednik, ali se vrlo dobro zna tko će biti novi premijer''. Zahvalivši srbijanskim biračima na potpori Dačić je ocijenio da je njegova stranka najveći pobjednik ovih izbora. Dačić je najavio da će prvo razgovarati sa Demokratskom strankom s kojom je SPS bio partner i u sadašnjoj vlasti, no da neće bježati ni od razgovora sa Nikolićevim SNS-om.