Srbijanci glasaju 6. maja
0

Tadić uvjeren u pobjedu na predstojećim izborima

FENA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić izjavio danas u Trstu da je uvjeren u pobjedu na predstojećim izborima u Srbiji koji su zakazani za 6. maja.

"Optimističan sam u vezi sa izborima. Uostalom, imali smo do sada više izbornih kampanja i uvijek smo odnijeli pobjedu, i to ćemo učiniti i ovaj put", podvukao je Tadić, predsjednik Srbije i Demokratske stranke. On međutim nije htio odgovoriti na pitanje da li će zajedno s redovnim parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima biti održani i vanredni predsjednički izbori.

Na pitanje novinara da li planira i kada da raspiše predsjedničke izbore, Tadić je odgovorio:

"Tondo Renzo (predsjednik regije Friuli Venezia Giulia u kojoj je grad Trst) i ja nastavit ćemo da sarađujemo i poslije ovih izbora na svojim funkcijama", rekao je Tadić, javio je Tanjug.

On je, na pres-konferenciji u okviru italijansko-srpskog biznis foruma, rekao da je njegova posjeta Italiji bila ranije zakazana, i da "u hodu radi dalje na privlačenju stranih investicija u Srbiju i na predizbornom procesu".

Srbijanski elektronski mediji objavili su u petak da će se predsjednički izbori u Srbiji održati 6. maja, istoga dana kada i parlamentarni, pokrajinski i lokalni, najavljujući kako bi prije toga srbijanski predsjednik Boris Tadić početkom aprila trebao podnijeti ostavku.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske srbijanskom predsjedniku, portal www.eizbori.com tvrdi kako će se prvi krug predsjedničkih izbora održati 6. maja, kada i ostali izbori.

Taj, kako je na stranici portala navedeno, neslužbeni portal posvećen parlamentarnim izborima u Srbiji, dodaje kako će predsjednik Tadić 6. aprila podnijeti ostavku, kako bi se 6. maja mogli održati i predsjednički izbori.

Prema navodima u medijima, očekuje se da bi odluku o predsjedničkim izborima Tadić mogao objaviti idućih dana.

Za predsjednika Srbije Tadić je izabran 3. februara 2008., a petogodišnji mandat mu je započeo nakon polaganja zakletve 15. februara 2008. godine. Prema ustavu, predsjednički izbori raspisuju se 90 dana prije isteka mandata, a trebali bi biti završeni 30 dana prije isteka mandata.

U slučaju prijevremenih predsjedničkih izbora, Tadić bi prethodno morao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države. Raspisivanje predsjedničkih izbora u nadležnosti je predsjednice parlamenta, a prema srbijanskom zakonu o izboru predsjednika, od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.