Regija
0

Tadić: Srbija želi i u EU i da zadrži Kosovo

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u srijedu u Banjoj Luci da njegova zemlja nikada neće odustati od evropske perspektive niti od Kosova u njenom sastavu, te da misli kako Evropska unija neće ucjenjivati Srbiju kada je u pitanju članstvo u toj asocijaciji odricanjem od dijela njene teritorije.

Tadić smatra da je legitimno pravo Srbije da ne odustaje ni od jednoga ni od drugoga, kao i da je njeno pravo da vodi računa i o svom dignitetu, integritetu, kao i ekonomskoj budućnosti.

Ocijenio je da se evropska perspektiva Srbije ne može gledati kroz situaciju na Kosovu, te naveo u tom smislu i primjer Kipra dodajući da se stoga njegovoj zemlji ne mogu nametati viši standardi nego što ga imaju druge zemlje članice Evropske unije.

"Srbija se suočava s teškim problemom Kosova koji joj je ostavljen u naslijeđe nakon miloševićevsko-radikalske vlasti", rekao je Tadić i dodao da Srbija danas zbog elemenata međunarodnog prava i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova nije u prilici da kao država postoji na Kosovu.

On je ocijenio da EU nema način da prizna nezavisnost neke zemlje, već to mogu uraditi pojedinačno države, a da postoje interesi lidera nekih država da Kosovo bude nezavisno, kao i oni koji nemaju nikakav interes za to.

Inače, na današnjoj stranačkoj pres-konferenciji lider SNSD-a Milorad Dodik podržao je kandidaturu lidera Demokratske stranke Borisa Tadića za predsjednika Srbije, navodeći da bi njegova pobjeda bila najbolje što se može desiti Srbiji.

Tadić je kazao kako je uvjeren u svoju pobjedu i da želi provoditi politiku koja podrazumijeva odbranu integriteta Srbije, Kosovo u njenom sastavu, ali i ni po koju cijenu odustajanje od evropske perspektive.

"Danas se u Srbiji ponovo sučeljavaju dvije ideje o razvojim putevima naše zemlje, a moje je ubjeđenje da je to izbor između puta i stranputice, dok moj protivkandidat misli obrnuto", kazao je Tadić komentarišući predsjedničku kandidaturu potpredsjednika radikala Srbije Tomislava Nikolića.

Uvjeren je i da je za stabilnost cijele regije mnogo bolje rješenje opcija koju on zagovara, a ne Nikolić.

On je naveo i da odnosima unutar srbijanske vlade i vladajuće koalicije ne čini smetnju to što je predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica podržao kandidaturu lidera Nove Srbije Velimira Ilića.