Regija
0

Tadić: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova i da će učiniti sve da se "poništi samovoljno i protupravno proglašena nezavisnost Kosova".

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije", navodi se u Tadićevom saopćenju dostavljenom medijima, u kojem se dodaje da država sada ne treba poduzimati "ishitrene poteze".

"Srbija reagira i reagirat će miroljubivim sredstvima, diplomatskim i pravnim, kako bi se poništio ovaj akt kosovskih institucija", navodi se uz ostalo u saopćenju.

Tadić je, dodaje se u saopćenju, zatražio od UNMIK-a i KFOR-a najviši stupanj sigurnosti za Srbe na Kosovu.

On je također pozvao sve državne dužnosnike i čelnike svih stranaka u Srbiji da u ovoj situaciji postupaju odgovorno.

"Tražim od svih političara da u svojim izjavama pozivaju svoje pristalice na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Stranačke promocije moraju odmah biti ostavljene po strani kako bi država u ovoj situaciji punoj izazova mogla djelovati odgovorno i jedinstveno", kazao je Tadić.

Srbijanski predsjednik pozvao je i medije u Srbiji da sljedećih dana "maksimalno odgovorno i bez senzacionalizma rade svoj posao" dodajući da će Srbija "ovu situaciju prebroditi mirno, dostojanstveno i civilizirano" te da "neće pribjegavati nasilju".