Dijalog je rješenje konflikta
0

Tadić: Srbija ne želi sukobe i rat

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ne želi sukobe i rat i da zato uporno i na vrijeme upozorava evropske partnere da bi svaka jednostrana akcije Prištine na sjeveru Kosova poremetila dijalog koji je jedino rješenje konflikta.

Tadić je na svečanoj promociji nove klase potporučnika Vojske Srbije održane na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu naglasio da su sve posljedice koja mogu proisteći iz jednostranih poteza, na onome ko se na njih odlučio, na onome ko je te poteze ohrabrio, kao i na onome ko misli da je nasilje bolje od samog dijaloga.

"Takve ideje su opasne i pogrešne i moraju se na vrijeme osujetiti", poručio je predsjednik Srbije. 

On je istakao da se konflikt između Srba i Albanaca može riješiti jedino mirnim putem. 

"Srbija je danas mirna i demokratska zemlja koja pruža ruku saradnje svima i čija je vojska ključni regionalni faktor stabilnosti", rekao je Tadić. 

Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da se svi regionalni problemi u jugoistočnoj Evropi mogu riješiti samo politikom mira i da je pomirenje naroda jedni pravi put ka uniji jednakih naroda. "Kao što na Zapadnom Balkanu ima mjesta za sve, tako i na Kosovu ima mjesta za sve", poručio je Tadić