Regija
0

Tadić: Srbija čini sve da sudu u Hagu isporuči optužene za ratne zločine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republika Srbija, poštujući međunarodno pravo čini sve što može da Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu privede sve optužene za ratne zločince, kazao je u subotu u Ohridu novinarima predsjednik Srbije Boris Tadić.

Podsjetio je da je Srbija, do sada, Sudu u Hagu izručila 42 osobe optužene za ratne zločine počinjene u ratu 1992.-1995 godine.

"Na listi su još četiri osobe koje trebaju biti izručene i Srbija nastavlja taj proces i istražne radnje i to radi iskreno i punom snagom", istakao je Tadić.

Istovremeno iskazao je razočarenje nedavnim oslobađanjem Ramuša Haradinaja jer "ima dovoljno dokaza da je Haradinaj počinio zločine za koje je optužen".

"Ono što je zastrašujuće je da je do oslobađanja došlo nakon zastrašivanja ili ubistava svjedoka", kazao je Tadić.

Komentirajući izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u kojima navodi da Srbija nije zaslužila potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a da BiH jeste a još ga nije potpisala te da su ostale zemlje u sjeni Kosova i Srbije,Tadić je kazao da su "sve zemlje regiona zaslužile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju".

"Svi narodi u regionu trebaju imati evropsku budućnost i samo na taj način može se doprinijeti ekonomskom razvoju i napraviti racionalna osnova za pomirenje. Mi podržavamo BiH na putu ka EU isto kao što podržavamo i Hrvatsku i Crnu Goru i Makedoniju i Albaniju, iako su neke od ovih zemalja priznale nelegalnu državnu tvorevinu Kosovo", jasan je Tadić.

Dodao je da je Srbija principijelna po ovom pitanju i da "ne kalkuliše bez obzira što se neki prema nama ne ponašaju korektno".

Govoreći o susretima koje je imao u Ohridu, Tadić je objasnio da, je na svakom od njih potvrdio da Srbija, dok je on predsjednik, nikada neće priznati Kosovo te da "Srbiju ne mogu ucjenjivati njegovim priznanjem" jer "Srbija ima pravo da brani svoj suverenitet i integritet".

"Naša pozicija je više nego principijelna i tu poziciju oslanjamo na dvije bitne tačke, ne samo na internacionalno pravo već i na činjenicu da ovako iskazana nezavisnost tzv. države Kosovo predstavlja toliko opasan presedan koji ne samo da destabilizuje region već praktično čitav svijet. Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i nakon toga priznanje takve državne tvorevine jeste destabilizacija čitavog svijeta koja prijeti i nasiljem u mnogim senzitivnim regionima", mišljenja je Tadić.

Istakao je da Srbija ne odustaje od evropskih integracija ni po koju cijenu.

Prokomentirao je i predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji te kazao da je veoma optimističan te da dobija veliku podršku sa svih strana. Ipak, istakao je, na "narodu Srbije je da odluči".