Regija
0

Tadić: Srbija čini sve da bi se postigla sigurnost

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić, reagirajući danas na sjednici Vijeća sigurnosti na diskusije pojedinih ambasadora zemalja članica, naglasio je da Beograd pokušava da učini sve da bi se postigla stabilnost i sigurnost na Kosovu.

Vjerujem da poslije jednostrane nezavisnosti i tzv. ustava Beograd nije blokirao Kosovo u smislu privrede, transporta i komunikacija, nije počinio nikakvo nasilje. Srbija pokušava da učini sve da bi se postigla stabilnost i sigurnost na Kosovu, rekao je Tadić.

On je ukazao da na Kosovu i Metohiji nema multietničkih institucija, da samo nekoliko Srba učestvuje u tim institucijama i da njih podržavaju samo albanski zvaničnici.

Srbija, ukazao je Tadić, nema povjerenja u te institucije zbog nedostatka rezultata.

"Želio bih da vidim napredak i učinit ću sve u svojoj moći da se steknu uvjeti za povratak Srba, ali problem dolazi sa Kosova, od lokalnih do centralnih vlasti. Nije Beograd problem. Srbija je legitimna demokratija", istakao je srpski predsjednik.

Tadić je ukazao da kada je Srbija učestvovala u pregovorima sa Prištinom, albanska delegacija nije željela da razgovara o budućem statusu Kosova, nego samo o bilateralnim odnosima posle nezavisnosti, javio je Tanjug.

"To nije demokratija, to nije dijalog", zaključio je predsjednik Srbije.