Optimizam među liderima
0

Tadić: Srbija će postati članica EU na srpski način

SRNA
Boris Tadić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Srpski predsjednik Boris Tadić rekao je da će Srbija postati članica EU na svoj "srpski način" te da joj u tome ne treba pomoć, nego šansa.

Na skupu njegove Demokratske stranke (DS) na Beogradskom sajmu povodom proslave srpske kandidature, Tadić je istakao da će Srbija sigurno dobiti i datum početka pregovora za članstvo u EU.

Tadić je naveo da će Srbiji od sljedeće budžetske dekade iz EU svake godine stizati 60 miliona eura bespovratne pomoći što će biti konkretna korist dobijanja statusa kandidata, ali da "materijalna sredstva od EU nisu najvažnija stvar već identitet srpskog naroda".

"Nismo mi narod prosaca. Mi smo ponosan narod. Mi ne tražimo da nam neko udijeli pomoć, već da nam da šansu. Mi smo narod koji ima prošlost i identitet i želimo da doprinesemo Evropi", naglasio je Tadić koji je i lider DS-a.

On je rekao da će Srbija postati članica EU u inat onima koji ne prihvataju racionalne argumente i postavljaju nestvarne prepreke i "žele da pomute radost koja se zbog kandidature širi Srbijom".

"Njima ćemo reći - 'vama u inat postat ćemo članica EU, jer je to naš srpski način, jer čuvamo našu kulturu i posebnost, jer smo evropska Srbija'", poručio je Tadić.

Funkcioner DS-a i ministar trgovine Dušan Petrović rekao je da će dobijanje statusa kandidata donijeti velike dobrobiti za poljoprivredu i dva miliona ljudi koji se u Srbiji bave proizvodnjom hrane, a samim tim i cijelom sistemu.
"Kada je poljoprivredi dobro nema nestašica, cijene su stabilne, a izvoz raste. Kada je poljoprivreda uspravna Srbija je uspravna. Nakon dobijanja status kandidata mi smo uspravan narod, jači smo nego što smo bili i imamo snagu da završimo ono što smo počeli 1990. Ući će Srbija u EU", poručio je Petrović.

Zamjenik predsjednika DS-a i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU prva pobjeda u novijoj srpskoj istoriji do koje je došla bez rata i pogibija.

"Možda ne možemo da pohapsimo sve koji kradu, ali moramo da na odgovarajuće mjesto smjestimo one koji kradu od svoje zemlje kao da im je tuđa, a ne njihova", poručio je Đilas. 

Proslavi su, osim nekoliko hiljada građana, prisustvovali i premijer Srbije Mirko Cvetković, supruga ubijenog srpskog premijera Ružica Đinđić, ministri i najviši funkcioneri DS-a.