Regija
0

Tadić se ne slaže s Mesićevom ocjenom Dodika

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je izrazio neslaganje s ocjenom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da premijer Republike Srpske Milorad Dodik radi na njezinu odcjepljenju od BiH, ističući kako nitko ne može podijeliti BiH i da to nije dobro ne samo za BiH i narode koji ondje žive, nego ni za jednu zemlju u okruženju.

"To je potpuno suprotno srpskim nacionalnim interesima i Milorad Dodik je veoma odgovoran čovjek i veoma dobro zna da nije dobro povlačiti poteze koji su protivni interesima srpskog naroda. S druge strane, ima punu odgovornost pred građanima BiH i RS dok povlači političke poteze i ima se pravo boriti za legitimne interese RS", rekao je Tadić.

U sklopu proslave Dana Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Tadić je novinarima izjavio da je o svim aspektima regionalne politike spreman razgovarati s predsjednikom Mesićem te da će isto tako biti spreman razgovarati i s budućim hrvatskim predsjednikom.

Predsjednik Mesić ocijenio je u srijedu u razgovoru s njemačkim novinarima u Berlinu odnose Hrvatske sa susjednim zemljama dobrima, posebice s Crnom Gorom, te je kritizirao stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini, za što je optužio političko vodstvo Republike Srpske, posebice njezina premijera Milorada Dodika.

"U Republici Srpskoj još ima onih koji misle da arhitektura granica u regiji nije završila te svako malo spominju referendum o odcjepljenju kojim žele završiti ono što je Milošević počeo", ustvrdio je hrvatski predsjednik te je pozvao Europu da to ne dopusti.