Kosovo
0

Tadić: Referendum je štetan po interese države

SRNA
Boris Tadić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je referendum na sjeveru Kosova koji su organizovale lokalne samouprave štetan po interese države.

Tadić je rekao da ima razumjevanja za potrebu sunarodnika da iskažu političku volju, ali da ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u riješavanju problema srpskog stanovništva u pokrajini, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

"Ovaj potez čelnika opština na severu Kosova može samo smanjiti potencijal države i nije u korist interesa Srba u Pokrajini. Na ovaj način odmaže se državi u odbrani legitimnih interesa na Kosovu", naveo je Tadić.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da poštuje Rezoluciju 1244 i da traga za rješenjima za nastup predstavnika Prištine na regionalnim forumima, koje neće značiti ni eksplicitno ni implicitno priznavanje nezavisnosti.

U četiri opštine na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, danas i sutra se održava referendum na kome se građani izjašnjavaju da li prihvataju institucije nezavisne države Kosovo i pored toga što su protiv referenduma zvanični Beograda i međunarodna zajednica.