Vijeće sigurnosti UN-a
0

Tadić oštro osudio Mesićevu izjavu

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu oštro osudio nedavnu neformalnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi upotrijebio vojsku u slučaju da Republika srpska organizira referendum o otcjepljenju od BiH, kao "opasnu i ratnohuškačku".

"Oštro osuđujemo izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koja je opasna, ratnohuškačka i mahanje sabljom", rekao je Tadić na kraju sjednice Vijeća sigurnosti UN-a replicirajući na prethodnu raspravu o Kosovu.

U svom govoru u raspravi o Kosovu, Tadić nije spominjao Mesićevu izjavu, a osudu je uklopio u reakciju na istup u raspravi ambasadora Bosne i Hercegovine, članice Vijeća sigurnosti UN-a od 1. januara.

"Nema opravdanja za prijetnju upotrebom sile protiv Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje zapadnog Balkana. Srbija kategorički odbacuje takve provokacije a očekuje i od svake druge odgovorne strane da učini isto. Toga smo imali dosta", rekao je Tadić.

Tadić je istodobno istaknuo da "Srbija ostaje temeljito predana saradnji s Hrvatskom i svim drugim članicama UN-a u rješavanju svih bilateralnih i regionalnih pitanja".

Kazao je i kako će Srbija podržati ulazak u Evropsku uniju svih zemalja regije.

U tom kontekstu srbijanski predsjednik je izrazio punu podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH kao i snažno protivljenje njenoj podjeli, dodajući kako Beograd ohrabruje nužne ustavne promjene u BiH u interesu njenog ulaska u euroatlantske integracije.