Srbija
0

Tadić o nacionalnoj politici pomirenja

FENA
Srbijanski predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je, u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" od ponedjeljka, kako vjeruje u nacionalnu politiku koja ide ka pomirenju, jer se samo tako mogu čuvati legitimni interesi srpskog naroda koji živi u svim državama regije.

On je kazao i da su stranke koje to nisu shvatile i koje su na izborima pokušale nametnuti stare teme i promašenu retoriku podjela i lažnog domoljublja, po kojoj se Srbi opet prebrojavaju na izdajnike i neprijatelje, doživjele poraz, jer građani hoće šansu za bolji život.

Srbijanski predsjednik kazao je također "da do kraja mandata nove vlade kvaliteta života u Srbiji treba biti europska, a Srbija treba biti u mogućnosti postati članica EU".

Odgovarajući na pitanje da li će se koalicija s državne razine (između stranaka okupljenih oko Liste za europsku Srbiju i koalicije oko Socijalističke partije Srbije) preslikati na Beograd, Tadić je rekao kako bi bilo dobro da se to dogodi.

Što se tiče povratka veleposlanika u zemlje iz kojih su povučeni zato što su njihove države priznale neovisnost Kosova, Tadić je rekao da će se tragati za najboljim načinima "da se osnaži diplomatska pozicija Srbije" dodajući da je "čin povlačenja veleposlanika bio normalan postupak koji bi primijenila svaka država u takvoj situaciji".

Srbijanski predsjednik upozorio je da Srbija nije utvrdila jasnu nacionalnu strategiju prema državama regije i način pomirenja s narodima s kojima, kako je rekao, "moramo riješiti nesporazume i nezaliječene rane iz devedesetih godina", kao ni koncepciju gospodarskog nastupa u regiji.

Prema njegovim riječima, "Srbija je danas najotvorenije društvo na Balkanu, iako je svi kritiziraju da je bila nositelj sukoba i zatvaranja". "Treba pogledati s koliko se muka susreću srpski investitori u Hrvatskoj i Sloveniji, a koliko slovenskih i hrvatskih tvrtki neometano rade u Srbiji", kazao je Tadić ustvrdivši da "njihove trgovine u Srbiji rade izvanredno, ali da i srpske tvrtke tako trebaju raditi u susjedstvu".