Regija
0

Tadić: Nikolić urušava ugled Srbije

FENA
Predsjednički kandidat koalicije Izbor za bolji život Boris Tadić izjavio je da je izmišljanje afere oko krađe na izborima imalo za cilj da dezavuira izborni proces i pruži alibi Tomislavu Nikoliću za neuspjeh na izborima, a za posljedicu ima još jedno urušavanje teško stečenog ugleda naše zemlje.

"To je još jedan dokaz neodgovornosti Nikolića i pokušaj da se destabiliziraju institucije i sistem. Svako ovakvo urušavanje ugleda Srbije ima direktnu štetnu posljedicu jer potencijalnim investitorima šalje lošu poruku i odvraća ih od Srbije. To je veoma loše i na tu opasnost upozoravam sve vrijeme", rekao je Tadić u intervjuu za današnju "Politiku".

On je izrazio zadovoljstvo "što su nadležni državni organi obavili istragu i utvrdili da nikakve izborne krađe o kojoj govori Tomislav Nikolić nije bilo".

Prema Tadićevim riječima, prijetnje nasiljem, sukobima i silom, a to Nikolić neprekidno radi, potpuno su neprihvatljive, pogotovo kada dolaze od kandidata za predsjednika.

"Niko nema pravo da unosi atmosferu straha u ove izbore. U nedjelju, 20. maja, praznik je demokratije. Toga dana svaki građanin ima puno pravo da potpuno slobodno izađe na svoje izborno mjesto i nesmetano da svoj glas. Niko nema prava da građane u tome sprečava niti zastrašuje kako bi ih odvratio od izbora", kazao je Tadić, prenio je Tanjug.

U intervjuu za današnji "Blic" Tadić je kazao da "očekuje da istražni organi uskoro otkriju punu istinu o tome ko se bavio krađom izbornog materijala" i da je "sretna okolnost to da su svi glasovi prebrojani i da su ušli u zapisnike koji su potpisani od predstavnika svih stranaka".

"Dakle, nije bilo krađe glasova, glasovi su izbrojani i upisani. Neko se pozabavio naknadnom krađom arhiviranog izbornog materijala pokušavši da tim činom baci sjenku na izbore. Očekujem da krivci budu otkriveni i kažnjeni u skladu sa zakonom", rekao je Tadić.

Podsjetivši da smo sada pred drugim krugom predsjedničkih i pokrajinskih izbora, Tadić je naveo da su sada svi njegovi napori "okrenuti ka tome jer od 20. maja zaista zavisi budućnost Srbije i sudbina svih građana".

"Toga dana mi imamo mogućnost da izaberemo sigurnost, stabilnost i mir kao preduslove za ekonomski razvoj, ali postoji opasnost da napravimo grešku i da sve to dovedemo u pitanje. Mislim da svi moramo biti svjesni značaja drugog kruga i svih rizika koje bi nam donio pogrešan izbor, rekao je Tadić za "Blic".