Srbija
0

Tadić: "Niko ne može da pregovara sa državom"

SRNA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je večeras, povodom izjave muftije Muamera Zukorlića da je spreman na pregovore sa državom o problemima u Sandžaku, da niko ne može da pregovora sa državom, već samo da razgovara o različitim modalitetima za rješavanje problema.

"Niko ne može da pregovara sa državom. Država je jedna i niko ne može biti pregovaračka strana državi. Taj koji bi to pokušao imao bi očigledno nameru da monopolizuje jedno pitanje jedne nacionalne zajednice", rekao je Tadić novinarima u Beogradu.

On je dodao da ne želi da vjeruje "da Zukorlić ima namjeru da monopolizuje bošnjačko ili islamsko pitanje u Srbiji, kao što niko nema pravo da monopolizuje pravo pravoslavno, katoličko, srpsko, hrvatsko ili mađarsko pitanje".

Tadić smatra da Srbija mora uvijek da bude posvećena rješavanju pitanja statusa vjerskih zajednica i nacionalnih manjina "jer samo tako može postati stabilno društvo koje će kao svoju zemlju doživljavati svi njeni građani, bez obzira na versku i nacinalnu pripadnost".

"Što se tiče verskih lidera, apsolutno nije evropska praksa niti je u skladu sa našom namerom da postanemo članica EU da političke razgovore vode predstavnici verskih zajednica. Tu treba razdvojiti nacionalno i versko pitanje i sa svakim ko ima puni legitimite u vlastitoj oblasti treba razgovarati", naglasio je Tadić.

Zukorlić je danas izjavio da čeka inicijativu iz Beograda za razgovor sa predstavnicima vlasti, ali da mu "ne pada na pamet" da on traži taj razgovor.

Naglašavajući da želi, ali da neće sam inicirati razgovor sa vlastima u Beogradu, Zukorlić je rekao da su ključna pitanja pravo Bošnjaka i njihova sloboda, "agresija na Islamsku zajednicu u Srbiji 2007. godine", problem ometanja funkconisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i "liječenje" svih oblika diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.