Neodgovorna politika
0

Tadić najoštrije osudio izjavu Jadranke Kosor

SRNA
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio izjavu premijerke Hrvatske Jadranke Kosor koja se zahvalila generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za komandovanje hrvatskom vojnom akcijom "Oluja", koja je dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200 000 Srba iz Krajine.

"Smatram da je veoma važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostepeno osuđeni, nalaze u Hagu", naveo je Tadić u saopštenju.

On je istakao da izjava jadranke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske, koje pokušavaju da svoju saradnju podignu na viši nivo poslije teških sukoba iz posljednje decenije prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, a koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta.

Tadić je ocijenio da se nikada ne smiju veličati ratni zločinci i istakao da predstavnici demokratske države Srbije, koja je sarađujući sa Haškim tribunalom isporučila 46 optuženih za ratne zločine, nikada to nisu činili.

"Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za osnov veličanje onih koji su počinili ratne zločine. To je vrlo neodgovorna politika", zaključio je Tadić.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da je na proslavi godišnjice operacije "Oluja" uputila pozdrav generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, jer je bilo "opasno prećutkivati zahtjev predsjednika Srbije Borisa Tadića da se ne proslavlja 'Oluja'".