Srbija
0

Tadić najavio razgovore o što bržem približavanju Srbije EU

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić najavio je, u razgovoru za beogradsku agenciju Fonet u ponedjeljak, da će s dužnosnicima EU u srijedu u Bruxellesu razgovarati kako da Srbija što prije postane članica Europske unije.

"Vrlo je važno da nakon svih izbornih procesa u Srbiji, formiranja nove vlade i, osluškujući potrebu građana da Srbija bude članica EU, odemo u Bruxelles i napravimo presjek postignutog, kao i što bi trebalo učiniti u idućem razdoblju, praveći mapu puta kako Srbija da što prije postane članica EU", izjavio je Tadić.

"Bez Europe ne možemo i zbog toga bi trebalo ubrzati sve procese, uključujući i implementaciju trgovinskog sporazuma", rekao je Tadić.

Tadić je naveo kako je važno da Srbija što prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i da nakon toga dobije status kandidata i osigura pristup razvojnim fondovima EU.

Prema njegovim riječima, približavanje Srbije EU osigurat će bolji standard građana i veću stabilnost u Srbiji u godinama koje dolaze. Tadić je dodao kako, poslije izručenja haškog optuženika Radovana Karadžića Haškom sudu, nije moguće Srbiji uputiti primjedbu o izbjegavanju suradnje s tim sudom, što je "ključna karika" za primjenu trgovinskog sporazuma koji osigurava povoljnije mogućnosti za izvoz iz Srbije na tržište EU.

Upitan o tome ima li pomaka u potrazi za odbjeglim haškim optuženikom Ratkom Mladićem, Tadić je odgovorio kako nadležne službe rade svoj posao i da će svi koji su optuženi pred Haškim tribunalom biti u tom sudu, istaknuvši kako je ispunjenje svih obveza suradnje sa Sudom u Den Haagu jedan od najvažnijih ciljeva srbijanske vlade.