Regija
0

Tadić najavio raspisivanje izbora kad dobije prijedlog Vlade Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će, kad dobije prijedlog Vlade Srbije, raspisati izvanredne parlamentarne izbore u skladu sa svojim ovlaštenjima, ali je odbio navode da je državna politika razjedinjena oko pitanja Kosova.

U izjavi dostavljenoj medijima u subotu kasno navečer, srbijanski predsjednik je naveo da uvažava stav premijera Srbije Vojislava Koštunice da više nije u mogućnosti voditi Vladu Srbije, ali da se ne slaže s njegovom ocjenom da Vlada nema jedinstvenu državnu politiku o tome da je Kosovo u sastavu Srbije.

"Naravno da je Kosovo i Metohija sastavni dio naše zemlje i ustavna je obveza parlamenta, Vlade i predsjednika Republike da brane teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Smatram da se radi o tome da Vlada Srbije nema jedinstven stav oko europske i ekonomske perspektive Srbije i njenih građana", ističe se u Tadićevoj izjavi.

Tadić je dodao da očekuje da ministri do novih izbora 11. svibnja rade svoj posao na dobrobit svih građana Srbije i da daju doprinos poboljšanju gospodarske situacije u zemlji.

"Građani Srbije zaslužuju bolji život i ekonomsku perspektivu koja je jedino moguća u Europskoj uniji, a uvjeren sam također da ćemo naše Kosovo od neovisnosti najbolje braniti upravo članstvom u toj organizaciji", istaknuo je srbijanski predsjednik, dodajući da su izbori prilika da Srbija potvrdi svoj demokratski kapacitet da se "obnove svi potencijali" za obranu Kosova, osnaži ekonomija i poboljša položaj zemlje u svijetu.

Predsjednik Srbije je dodao da su izbori demokratski put za prevladavanje političke krize i da jedino građani imaju ovlaštenje da svojim glasom odluče kojim putem Srbija treba ići naprijed.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u subotu, na izvanrednoj konferenciji za novinare, da Vlada Srbije više ne funkcionira zbog nejedinstva u odnosu na pitanje Kosova u sastavu Srbije, te da će nakon izvanredne sjednice Vlada u ponedjeljak, 10. ožujka uputiti obrazloženi prijedlog predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da raspusti Skupštinu Srbije i raspiše izvanredne parlamentarne izbore za 11. svibnja.

Koštuničinu odluku pozdravile su sve parlamentarne stranke osim oporbene Socijalističke partije Srbije, ocjenjujući izbore kao najbolji izlaz iz trenutne krize, te je gotovo izvjesno da će na izvanrednoj sjednici Vlade Srbije najavljenoj za ponedjeljak, 10. ožujka biti prihvaćen obrazloženi prijedlog za raspuštanje Skupštine Srbije i raspisivanje izbora za 11. svibanj, za kada su već ranije raspisani lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji.