Vraćanje kulturnih dobara
0

Tadić Josipoviću predao ikonu iz Dalja

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Srbije Boris Tadić danas je u Beogradu predao predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću ikonu Svete Bogorodice, svojevremeno odnesenu iz Crkve svetog Dimitrija u Dalju.

Tadić, koji je hrvatskom predsjedniku ikonu predao u sklopu procesa vraćanja kulturnih dobara, rekao je da pitanju zaštite kulturnih dobara i kulturnih identiteta pridaje poseban značaj s obzirom na činjenicu da je u ratovima na području bivše Jugoslavije na svim stranama bilo masovnog uništavanja kulturnih dobara.

"Ovaj simbolični čin povratka kulturnog dobra koje pripada Hrvatskoj i građanima Hrvatske smatram i vrlo konkretnim političkim činom", rekao je on. 

Josipović je konstatovao da Mješovita komisija koja radi na popisivanju i vraćanju kulturnih dobara odnijetih iz Hrvatske za vrijeme posljednjeg rata obavlja izuzetno važan posao i za srpsku i za hrvatsku kulturu.

"Ovaj čin predaje ikone je mnogo više od jedne ikone, on pokazuje dobru volju i kuda idu odnosi Hrvatske i Srbije, odnosno pozitivan trend odnosa između dvije zemlje", rekao je Josipović. 

Mješovita srpsko-hrvatska komisija za vraćanje kulturnih dobara utvrdila je program prioriteta i dinamiku vraćanja, kojim je predviđeno da u naredne dvije godine Hrvatskoj budu vraćena odnijeta kulturna dobra.