Srbija
0

Tadić htio da smijeni Jeremića?

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris tražio je od predsjednika Vlade Mirka Cvetkovića da smijeni ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, jer ga nije konsultovao o bojkotu Nobelove nagrade, ali je od toga odustao, piše "Pres".

List navodi da su Tadića saradnici ubijedili da bi u ovom trenutku smjena Jeremića bila mnogo veća šteta nego korist.

Sagovornik lista kaže da je Tadić, nakon što je čuo da je Jeremić sam odlučio da bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade, pozvao Cvetkovića i zatražio da odmah smijeni Jeremića, koji je ovakvom odlukom ugrozio evropske integracije, koje su nacionalni prioritet broj jedan.

Izvor  objašnjava da je Tadić odustao od smjene Jeremića  poslije višesatnog ubjeđivanja sa savjetnicima i najbližim saradnicima tokom kojih je procijenjeno da bi to nanijelo još veću štetu Srbiji. 

Iz Cvetkovićevog kabineta najavljeno je da će zaštitnik građana Saša Janković predstavljati Srbiju na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade u Norveškoj, kao izaslanik srpskog premijera. 

Tako će Beograd, ipak, biti u Oslu, među predstavnicima zemalja koji će prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za mir koju je ove godine dobio kineski disident Liu Xiaobo.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ranije je rekao da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.
Osim za mir, Nobelova nagrada biće dodijeljena i laureatima za fiziku, hemiju, medicinu i književnost.