Beograd
0

Tadić: Globalni kriminal na Kosovu treba suzbiti

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić rekao je da na sjeveru Kosova postoji organizovani kriminal u kojem učestvuju pojedinci i koji mora biti suzbijen, ali da je na ostatku teritorije Kosova globalan.

Tadić je na sjednici Glavnog odbora DS-a u Centru "Sava" u Beogradu rekao da bi vladavina prava kao izgovor za nasilje, koje bi eventualno Priština provela bila potpuna neistina, jer se nije izborila sa globalnim kriminalom na ostatku teritorije Kosova.

"Organizovani kriminal šverca droge u ostatku Kosova je svetski problem i on se razvija, a institucije Prištine nisu uspele da se izbore sa tim problemom", rekao je Tadić.

On je ocijenio da u južnoj srpskoj pokrajini ima mjesta za sve i da je o tome razgovarao sa evropskim sagovornicima, uključujući i njemačkog kancelara Angelu Merkel.

Tadić kaže da je sagovornicima iz Evrope poručio da je apsolutno neprihvatljivo ukidanje srpskih institucija na sjeveru Kosova, jer su to jedine institucije Srbije i jedino legitimno izabrane.

"Ne radi se tu samo o carini ili borbi protiv organizovanog kriminala, već i o zdravstvu, školstvu...Podržavam njihovo rad, ali tražim da se bore protiv organizovanog kriminala", naglasio je Tadić, koji je i predsjednik Srbije.

Prema njegovom mišljenju, odustajanje od evroskih integracija smanjilo bi vjerovatnoću ostanka Srbije na Kosovu. "Nema nikakve dileme da Srbija ne treba da podstiče iluziju kod svojih građana da će moći još jedan konflikt da unese u EU", kaže on, dodavši da se postavlja pitanje na koji način taj konflikt može da biti riješen i koje su u tom smislu "crvene linije koje Srbija neće preći".
On je pohvalio napore pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom, posebno, kako je rekao, rezultate jučerašnjih razgovora u Briselu i ponovio da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

Sjednica Glavnog odbora DS-a počela je jednosatnim zakašnjenjem, a zamjenik predsjednika stranke Draga Đilas saopštio je da su novi članovi Glavnog odbora Milica Delević, Branko Radujko, Vida Ognjenović, Predrag Ejdus i Savo Milošević.