Regija
0

Tadić: EU strateški interes Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije i kandidat Demokratske stranke (DS) na predsjedničkim izborima Boris Tadić izjavio je danas da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU strateški interes države i ocijenio da su oni koji se protive potpisivanju tog sporazuma motivirani dnevnopolitičkim razlozima.

"Ne vjerujem da postoji iko ozbiljan ko vjeruje da može biti koristi za zemlju ako se ona ekonomski slabi", rekao je Tadić u intervjuu "Večernjim novostima".

Prema njegovim riječima, rješavanje pitanja budućeg statusa Kosova i približavanje EU su dva odvojena procesa, i zato po Srbiju ne bi bilo dobro da politički akteri u njoj "povezuju nepovezivo".

"Izlaz je u onome što je Srbija čvrsto zastupala do sada, a to je stav da su pitanje budućeg statusa Kosova i proces evropskih integracija odvojeni. Tako treba i da ostane, jer na taj način možemo da štitimo svoju pokrajinu, a u isto vrijeme jačamo potencijale zemlje. Ako sportist pred trku sam sebi slomi obje noge, to ne može biti znak da želi da u trci pobijedi. Srbija za svoje interese mora da se bori na svim kolosijecima i predaje ne smije da bude", rekao je Tadić.

Kako je istakao, potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić ovlašten je da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali datum potpisivanja još nije određen, budući da ono zavisi od ocjene saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

Povodom današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN posvećene Kosovu kojoj će prisustvovati, Tadić je istakao da je Srbija proteklih osam godina demokratska i miroljubiva zemlja i da ne bi smjela da ispašta zbog "tragičnih grešaka" miloševićevsko-radikalske vlasti.

"Ne postoji nijedan valjan razlog, nijedan pravni argument, da se zbog katastrofalne politike jednog lošeg režima Srbija i njen narod sada ponovno kažnjavaju", naglasio je on.

Tadić je izrazio uvjerenje da će pobijediti na predsjedničkim izborima zakazanim za 20. januara, zato što je politika koja garantira stabilnost, napredak i izvjesnost u interesu svih građana.

"Siguran sam da rizik povratka u neizvjesnost devedesetih ne može biti opcija, bez obzira na trud pripadnika starog režima da se preobuku i sakriju svoje prave namjere, predstavljajući se onakvima kakvi nisu", rekao je on.