Regija
0

Tači: Tražimo kontrolu nad svojom teritorijom

FENA
Hašim Tači
Hašim Tači
Vlada Kosova, uključujući i ministre iz srpske zajednice, održala je u srijedu sjednicu koja je počela minutom šutnje u znak sjećanja na poginulog kosovskog specijalca Envera Zimberija, čijoj je porodici vlada dodijelila pomoć u vrijednosti od 25.000 eura i obećala da će dobiti i penziju.

Premijer Hašim Tači je na sjednici vlade rekao da su vlasti odlučne da ne dopuste ovakve situacije i da neće dopustiti da Kosovo bude crna rupa u Europi.

"Kosovo traži podršku međunarodne zajednice za ponovnu uspostavu vladavine zakona jer ne kontrolira dio svojeg teritorija u kojem se krijumčari", rekao je Tači, dodajući da su vladine odluke legalne i legitimne i u skladu sa Ustavom i dokumentom Marttija Ahtisaarija.

"Ponavljam da se Kosovo neće vratiti unatrag, neće biti povratka na status quo. Republika Kosovo zahtijeva od međunarodne zajednice da stane iza obaveza koje ima prema Kosovu, kako bi se u regiji uspostavio red i zakon i da se u dijelu Kosova koji kontroliraju krijumčari uspostavi vladavina prava", rekao je kosovski premijer.

Pripadnici specijalne kosovske policije povukli su se u srijedu nakon što su izvršili zadaću na prijelazima Jarinje i Brnjak te, po riječima glasnogovornika kosovske policije Brahima Sadriua, "uspostavile red i stvorile uvjete za razmještaj i rad carinika i granične policije" na tim prijelazima. U akciji započetoj u noći s ponedjeljka na utorak, kosovski policajac Zimberija poginuo je u sukobu s lokalnim Srbima.

Kosovska vlada izvršila je akciju kako bi provela zabranu uvoza srpskih proizvoda koja je donesena kao odgovor na srpsku blokadu kosovskog izvoza.