Regija
0

Tači: Srbijanski dužnosnici ilegalno na Kosovu

FENA
Hašim Tači
Hašim Tači
Predsjednik kosovske vlade Hašim Tači u petak je na sjednici vlade rekao da se srbijanski dužnosnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović, koji sudjeluju u pregovorima, na Kosovu nalaze ilegalno.

"Posljednjih dana u Republici Kosovo ilegalno su boravili srpski dužnosnici. Bit ćemo veoma odlučni da taj njihov boravak tretiramo u skladu s Ustavom i zakonima Kosova. Istodobno, ni s kim nećemo pregovarati o graničnim prijelazima", rekao je Tači.

Također je poslao poruku Srbiji, istaknuvši da njegova vlada neće razgovarati s ljudima koji upravljaju napadima na granične prijelaze.

"I dalje će biti dijaloga o dobrosusjedskim odnosima, kao što ga i treba biti, ali će se on održavati u Bruxellesu s dnevnim redom koji odredi EU, ali ni pod kojim uvjetima ga neće biti s dužnosnicima koji ilegalno borave na Kosovu" rekao je Tači.

Predsjednik vlade Kosova također je skrenuo pozornost predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu da pregovaraju sa Srbijom bez ikakvog mandata, jer mandat za pregovore imaju samo kosovske institucije.

Glansogovornik KFOR-a Hans Wichter izjavio je tim povodom da kontakti sa srpskom stranom nisu pregovori, već samo razgovori kako bi se doznala stajališta srpske strane, kao i kosovske, budući da srbijanska i kosovska vlada međusobno ne komuniciraju.