Regija
0

Swoboda: Hrvatska može u EU najranije 2011. godine

FENA
Hrvatska može postati članicom EU-a najranije 2011. godine, a ulazak 2010. više nije moguć, izjavio je u srijedu navečer u Bruxellesu Hannes Swoboda, izvjestitelj Evrpskog parlamenta za Hrvatsku.

Swoboda je sudjelovao u raspravi pod nazivom "Hrvatska na putu u EU-u: što je još preostalo učiniti?" u organizaciji Ureda Austrijske narodne Banke u Bruxellesu.

U raspravi su sudjelovali hrvatski ambasador pri EU-u Branko Baričević, zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić, zamjenica šefa kabineta povjerenika Ollija Rehna Maria Asenius, direktor u austrijskoj središnjoj banci Peter Mooslechner i glavni direktor u saveznoj vladi Austrije Harald Dossi.

Swoboda je istaknuo da se donedavno snažno zauzimao za to da se pregovori s Hrvatskom dovrše do kraja ove godine, kako bi sadašnji saziv Europskog parlamenta, koji zadnju sjednicu ima u aprilu sljedeće godine, mogao potvrditi pristupni sporazum s Hrvatskom, što je uvjet da započne proces ratifikacije toga sporazuma u zemljama članicama.

Budući da će pregovori moći biti završeni najranije u prvoj polovici sljedeće godine, pristupni sporazum s Hrvatskom potvrdit će novi saziv Evropskog parlamenta, koji će biti izabran na evropskim izborima u junu sljedeće godine.

Swoboda ističe da će novi saziv Parlamenta najesen sljedeće godine imati dosta posla s izborom nove Komisije, zatim da će trebati sastaviti izvještaj o Hrvatskoj i tek onda potvrditi pristupni sporazum. "Stoga ulazak 2010. nije više moguć, jer neće biti dovoljno vremena za ratifikaciju u zemljama članicama, a najraniji mogući datum je 2011. godina", rekao je Swoboda.

Svi sudionici rasprave istaknuli su da je Hrvatska učinila veliki posao na svom putu prema članstvu u EU-a, ali da ostaje još puno posla, javila je Hina.

Maria Asenius, zamjenica šefa kabineta povjerenika Rehna, ponovila je da će Komisija najesen izići s uvjetnim rasporedom za tehničko dovršenje pregovora tokom sljedeće godine pod uvjetom da Hrvatska do juna ove godine ispuni određene uvjete. Kao najteži uvjet ona je izdvojila predaju svih preostalih mjerila za otvaranje poglavlja do kraja ovoga mjeseca. Riječ je o ukupno devet mjerila u tri poglavlja - pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje i javne nabave.

"Mjerila moraju biti takve kvalitete da Komisija može reći članicama da je Hrvatska spremna za otvaranje tih poglavlja.

Ako Hrvatska ispuni tražene uvjete, onda se otvara mogućnost da otvori sva preostala poglavlja do kraja ove godine, a tokom sljedeće godine ih zatvori, rekla je Asenius.