Slučaj Zvornik
0

Svjedok tvrdi da zarobljenika nije ubio optuženi

FENA
Na suđenju dvojici optuženih za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima na teritoriji Zvornika u BiH 1992. godine u ponedjeljak je svjedočio Svetislav Mitrović, koji tvrdi da optuženoga Gorana Savića prvi put vidi, navodeći da je "izvjesni Sava" ubio jednog zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ekonomija".

Goran Savić i Saša Džilerdžić optuženi su zbog zločina nad bošnjačkim civilima u općini Zvornik.

Optužnicom srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine oni se terete da su kao dobrovoljci u sastavu TO Zvornika od maja do jula 1992. nečovječno postupali prema bošnjačkim civilima na poljoprivrednom dobru "Ekonomija", kao i u "Ciglani".

Optuženi su pomagali u mučenju i likvidaciji zarobljenih civila, a Saviću se na teret stavlja i jedno ubistvo.

Oni su izvodili zarobljenike iz "Ciglane" gdje su ih prethodno doveli na prinudni rad i naređivali im da za njihov račun pljačkaju napuštene kuće Bošnjaka, ali i Srba.

Na "Ekonomiji" su, kako je navedeno u optužnici, Savić i Džilerdžić rukama i nogama tukli i mučili zarobljene civile, oduzimali im stvari, među kojima i zlatni nakit.

Na glavnom pretresu u ponedjeljak Mitrović je za ubistvo jednog zarobljenika na "Ekonomiji" teretio "izvjesnog Savu", rekavši da to nije optuženi Savić, kojeg i ne poznaje.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Tatjana Vuković rekla je Mitroviću da je sada promijenio iskaz u odnosu na onaj dat na suđenju pripadnicima paravojne formacije "Žute ose" i "Pivarski" (osuđeni su za isti zločine na teritoriji Zvornika) te zatražila od Mitrovića da objasni zašto sada daje drugačiji iskaz.

Mitrović je na tome suđenju izjavio da je prvi zapucao za zarobljenikom koji je bježao s "Ekonomije", da je Sava i dalje trčao za njim, a kada se vratio da je kazao da ga je "dokrajčio".

Svjedok je odgovorio da je na tome suđenju bio uplašen, preumoran, da nije u pitanju različiti iskaz, već "da je sada iznio skraćenu verziju".

Na konstataciju Vuković da se optužnica za Savića zasniva na osnovu toga ranijeg Mitrovićevog iskaza, svjedok je ponovio da Savića prvi put vidi.

Poslije saslušanja Mitrovića sutkinja Vuković je rekla da je svjedok Milorad Jović, koji je trebalo u utorak da svjedoči, odbio doći u sud, pa je sudsko vijeće naložilo da se privede na glavni pretres 10. novembra, za kada je zakazan nastavak suđenja.

Ovo je treća optužnica za zločine u Zvorniku. Pripadnici paravojnih formacija "Žute ose" i "Pivarski" Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović u junu ove godine osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora, dok je Dragutin Dragićević zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

U okviru toga predmeta se od novembra 2005. sudilo i nekadašnjem predsjedniku privremene vlade Zvornika Branku Grujiću i tadašnjem komandantu TO Branku Popoviću, ali je u junu ove godine postupak protiv njih razdvojen.

Tužilaštvo za ratne zločine, prenosi Tanjug, podignulo je protiv Grujića i Popovića novu optužnicu koja ih tereti za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 osoba, od kojih je do sada iz masovnih grobnica na Crnom vrhu i Grbavcima identificirano 270.