Beograd
0

Svjedok nije došao na sud zbog straha od "Škorpiona"

FENA
Na suđenju četverici pripadnika jedinice "Škorpioni" koji se terete za ubistvo albanskih civila u Podujevu 1999. godine u ponedjeljak nije došao svjedok Dragan Sarap strahujući za svoju sigurnost.

Kako je rekla predsjedavajuća sudskog vijeća Snežana Nikolić-Garotić, Sarap je obavijestio sud da je zabrinut za svoju sigurnost i sigurnost članova svoje porodice. On je također obavijestio sud da je tek danas dobio sudski poziv, kazala je Nikolić-Garotić.

Branitelji optuženih su ranije predložili da se Sarapu pruži zaštita kako bi došao u sud da svjedoči, pa je Nikolić-Garotić kazala da je i pored ponuđenih mjera zaštite Sarap odbio doći u ponedjeljak na ročište.

Prema optužnici, 28. marta 1999. godine u dvorištu porodice Gaši ubijeno je 14 albanskih civila, a petero djece je teško povrijeđeno.

Optuženi su pripadnici "Škorpiona" koji su tada bili u sastavu MUP-a Srbije: Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja.

Nkon zločina pripadnici specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije ukazali su pomoć ranjenoj albanskoj djeci. Odmah po saznanju za zločin u Podujevu, MUP Srbije je s Kosova vratio ovu jedinicu.

Suđenje se nastavlja u utorak saslušanjem svjedoka.