Sud u Splitu
0

Svjedoci potvrdili da je Spahija tukao zarobljenike u Kulinama

SRNA
Neven Spahija
Neven Spahija
Dvojica bivših šibenskih vojnih policajaca Mario Barišić i Miro Petković potvrdili su pred istražnim sudijom Županijskog suda u Splitu da je hrvatski košarkaški trener Neven Spahija, koji je za vrijeme rata bio pripadnik šibenske čete 72. jedinice Vojne policije, dolazio u vojni zatvor Kuline kod Šibenika i tukao zarobljenike.

"Novi list" piše da su Barišić i Petković, kao svjedoci ratnih zločina na Kulinama, u iskazu pred istražnim sudijom naveli da je Spahija učestvovao u udaranju ratnih zarobljenika sa Nos Kalika prilikom "dočeka" u kasarni na Šubićevcu u martu 1992. godine.

"Spahija je bio u ekipi Tvrtka Pašalića i Željka Maglova. Potvrđujem da je Spahija tukao zarobljenike kada su dovedeni iz Nos Kalika, a bili smo prisutni i kada je jednog zarobljenika koji je čistio kasarnu na Šubićevcu u prostoriji dežurnog brutalno mlatio sa još jednim vojnim policajcem. Tukao ga je rukama i nogama i psovao mu četničku majku", rekao je Petković.

Hrvatski košarkaški trener Neven Spahija ispitan je ranije pred Županijskim sudom u Splitu o mučenjima ratnih zarobljenika i civila u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku 1992. i 1993. godine.

"Novi list" je naveo da je Spahija, koji je za vrijeme rata bio pripadnik šibenske čete 72. jedinice Vojne policije dao iskaz o ovim događanjima, ali da bi i sam mogao biti obuhvaćen istragom, te postati osumnjičeni.

Zbog ratnih zločina do sada su uhapšeni bivši šef vojno obavještajne službe SIS u Šibeniku Tvrtko Pašalić, bivši komandant 73. jedinice Vojne policije Željko Maglov, bivši komandant vojnog zatvora Damir Boršić, te vojni policajac Milorad Pajić, koje terete za zlostavljanje 21 pripadnika JNA, srpskih snaga i civila.

Vojni policajci u Šibeniku su o svemu napravili detaljnu dokumentaciju sa imenima učesnika, a u tom izvještaju se spominje da je Spahija učestvovao u premlaćivanju srpskih ratnih zarobljenika u Nos Kaliku, da je dolazio u vojni zatvor Kuline iako za to nije imao ovlašćenja, te da ga bivši vojni policajac Rajko Žarić direktno proziva za zlostavljenje zarobljenika prezimena Zeljak.
Spahija je potvrdio juče da je bio pripadnik Vojne policije 1992. godine, ali da nije umiješan u ratne zločine u Kulinama i da mu je "obraz čist". On tvrdi da se na sudu pojavio kao svjedok tužilaštva, a ne kao optuženi, kako su neki mediji prenijeli.