Regija
8

Švicarska odbila sporazum: Hrvati neće moći raditi u toj zemlji?

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvati više neće imati slobodan pristup tržištu rada u Švicarskoj, pošto je Bern odbio da potpiše sporazum sa Zagrebom nakon referenduma na kome su se Švicarci izjasnili za suzbijanje imigracije iz država članica EU, saopštilo je švicarsko Ministarstvo pravde.

Dvije zemlje dogovorile su ovaj sporazum prošlog ljeta, nakon što se Hrvatska pridružila EU, ali Švicarska sada kaže da sporazum ne može biti potpisan u "sadašnjem obliku", nakon referenduma koji je poništio dogovor Berna i Brisela o slobodi kretanja.

Ministrica pravde Švicarske Simonetta Sommaruga pozvala je hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić da je obavijesti da Bern neće biti u mogućnosti da potpiše bilateralni sporazum o produženju prava na slobodan pristup Hrvata švicarskom tržištu rada "u sadašnjem obliku", prenio je BBC.

Glasnogovornik švicarskog Ministarstva Philippe Schwander kaže da se traži "traži rješenje" da se obezbijedi da Hrvati ne budu diskriminisani.

Ovaj potez švicarskog ministarstva uslijedio je, nakon što su Švicarci na referendumu 9. februara odlučili da "suzbiju imigraciju iz EU" i da ponište sporazum kojim se davao isti tretman građanima država članica EU i Švicarcima na lokalnom tržištu rada.

Švicarska nije članica EU, ali je usvojila velike dijelove politike bloka.

Iako je privreda u Švicarskoj jaka i stopa nezaposlenosti niska, mnogi Švicarci su zabrinuti zbog mogućih posljedica imigracije.

EU je nakon referenduma upozorila da će u cjelini analizirati odnose sa Švicarskom.