Noć protekla mirno
0

Svi putevi na Kosovu i dalje blokirani

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno, a svi važni putni pravci i dalje su blokirani.

Srbi na sjeveru Kosmeta noć su proveli na barikadama na gotovo svim lokacijama, a najveći broj građana okupio se na barikadama ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Potpuno je blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška, a barikade na sjeveru Kosova sinoć su gotovo na svim lokacijama ojačane šljunkom koji je istovaren na augustima.

Na svim putnim pravcima koji sa sjevera Kosova vode ka centralnoj Srbiji, Srbi su postavili barikade i ne dozvoljavaju pripadnicima Euleksa, Kfora, kao nialbanskim policajacima i carinicima da se njima kreću.

U Zvečanu je, takođe, kraj željezničkog mosta preko Ibra kamionima popriječen put, ali je jedna traka slobodna za saobraćaj. Na glavnom mostu preko Ibra, koja dijeli južni od sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, šljunkom je takođe ojačana barikada koja je sada visoka nekoliko metara. 

Grupa Albanaca iz južnog dijela Mitrovice gađala je kamenjem Srbe koji su ojačavali barikade na mostu na Ibra, na što su Srbi uzvratili kamenicama. Sukob je okončan i situacija u Kosovskoj Mitrovici je mirna.

Srpske carinske vlasti na prelazu Merdare nisu dozvolile sinoć kamionu natovarenom otpadnim olovom da uđe sa Kosova u centralnu Srbiju. 
Kamion je vraćen, kako kažu, uz obrazloženje da Uprava carine Srbije carinskoj ispostavi kod Merdara nije dostavila nikakav dokument kojim se dozvoljava uvoz robe sa Kosova.

Na administrativnom prelazu Merdare kosovski carinici su juče popodne dozvolili uvoz robe iz Srbije, prvi put od 20. jula kada je kosovska vlada zabranila uvoz. Prištinski mediji prenose da je šet šlepera, uglavnom sa pšenicom, ušlo na Kosovo.