Odgovorna za izborni poraz
0

Svi okreću leđa liderki HDZ-a Jadranki Kosor

SRNA
Jadranka Kosor (Foto: AFP)
Jadranka Kosor (Foto: AFP)
U HDZ-u su kao distanciranje od stranke shvatili izjavu Vladimira Šeksa, potpredsjednika stranke, da će "biti jedan od prvih koji će Jadranku Kosor predložiti za predsjednika stranke, a ne da će ona biti jedini kandidat".

"Svima je od prve sekunde bilo jasno da Šeks pušta balone. Pravi političar, jedan od rijetkih u Hrvatskoj", komentarisao je jedan član Predsjedništva stranke. U HDZ se posljednjih dana sve više spominje gotovo sigurna kandidatura Domagoja Miloševića na unutarstranačkim izborima.

Svoju izjavu jučer je ublažio i Darko Milinović, jedini iz vrha stranke koji je jasno artikulisao svoju ambiciju. "Nisam rekao da je Jadranka Kosor kriva za poraz, rekao sam samo da kao predsjednica stranke snosi dio odgovornosti za izborni poraz. Mislim da je to sasvim jasno", rekao je Milinović.

On je dodao da i dalje razmišlja o kandidaturi za predsjednika stranke, dok je Božidar Kalmeta otklonio mogućnost da se kandiduje za mjesto predsjednika. Polemike koje se vode u HDZ-ovim redovima o tome hoće li Kosorova imati protivkandidata prekinula je jučer, nakon prve sjednice Kluba poslanika HDZ-a, ona lično, kada je rekla da će, naravno, biti protivkandidata. 

"Očekujem protivkandidate, jer je HDZ demokratska stranka i na svim nivoima stranke očekujem više kandidata za ista mjesta", rekla je Kosorova, pišu hrvatski mediji.