Regija
0

Sve izvjesnija izgradnja nuklearke uz granicu sa Crnom Gorom

SRNA
Iako je iz Podgorice upozoreno da bi izgradnja nuklearne elektrane u Albaniji kod Skadra, na granici sa Crnom Gorom, mogla pogoršati međudržavne odnose, njena izgradnja sve je izvjesnija.

Nuklearku bi zajednički gradile Albanija i Hrvatska, a prema riječima potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca memorandum o razumijevanju u tom projektu biće potpisan do kraja aprila.

"Na osnovu memoranduma, biće osnovana zajednička radna grupa koja će nastaviti razgovore i pripremiti prijedlog odluke o gradnji nuklearke", naveo je Polančec tokom posjete Tirani, prenose crnogorski mediji.

Albanija je, kako se podsjeća, projekat gradnje zajedničke nuklerake ranije ponudila Italiji, a kada je ta saradnja propala, albanski premijer Sali Beriša je takav predlog proslijedio hrvatskom kolegi Ivu Sanaderu.

Predloženo je da Albanija za gradnju nuklearke obezbijedi prostor pored Skadra na ušću rijeke Bojane, a Hrvatska znanje svojih stručnjaka koji su gradili elektranu u Krškom.

Hrvatski mediji podsjećaju da Albanija, insistiranjem na gradnji nuklearne elektrane, rizikuje da naruši dobre odnose sa Crnom Gorom, jer se u Podgorici protive da u svom susjedstvu imaju takav pogon.