Zabrana pušenja u Hrvatskoj
0

Svaki treći ugostiteljski objekat nije ispoštovao zabranu

SRNA
Zabranu pušenja u kafićima, koja se u Hrvatskoj provodi od aprila 2010. godine, nije ispoštovao čak svaki treći ugostiteljski objekt.

Mediji prenose da je zabrana pušenja pompezno najavljivana kao borba za zdravlje, ali da je vlast ipak popustila interesima ugostitelja, pa je realno pušenje i dalje dozvoljeno u hrvatskim kafićima.

Ministarstvo zdravstva zaprimilo je do kraja prošle godine 6.617 zahtjeva ugostitelja da im se izda rješenje za poseban  prostor za pušenje ili da dobiju status pušačkog kafića, kada je riječ o manjim lokalima.

Ministarstvo je odbilo samo 121 zahtjev, jer kafići nisu ispunjavali uslove  o ventilaciji prostora, dok su u 46 slučajeva ugostitelji sami odustali. 

Status pušačkog objekta ima 6.196 kafića manjih od 50 kvadratnih metara, dok je još 196 većih kafića dobilo dozvolu za poseban prostor za pušenje. U Hrvatskoj ima oko 16.000 kafića i ugostiteljskih objekata, pa ispada da se smije pušiti u gotovo 40 posto njih.

Ipak, izgleda da će ulaskom u EU biti zadovoljni oni koji se i danas guše u pušačkom dimu u kafićima, jer će  tada morati biti uvedena potpuna zabrana  pušenja. Do tada pušenje ostaje zabranjeno u ugostiteljskim objektima koji poslužuju hranu i kafićima unutar trgovinskih centara.