Boris Tadić
0

"Svaki dan razmišljam o hapšenju Mladića i Hadžića"

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da svakog dana svoje dnevne obaveze počinje tako što razmišlja i radi na hvatanju Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"To je dužnost srpskog predsednika danas, ali nadam se da ćemo to završiti što je pre moguće. Trudimo se, radimo svakog dana i svakog minuta", rekao je Tadić u Štokholmu, odgovarajući na novinarska pitanja, poslije predaje kandidature Srbije za članstvo u EU.

Tadić je rekao da nije lako pronaći ljude koji imaju toliko iskustva, stečenog u ratu, ali je izrazio uvjeravanja da Srbija radi sve da ih uhapsi, ako su na njenoj teritoriji.

"Od 46 optuženih, uhapsili smo 44, uključujući i bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića i nastavićemo svim snagama da radimo da uhapsimo i preostalu dvojicu Mladića i Hadžića, a kada će to biti, to je hipotetičko pitanje, ali mi radimo sve da ih, ako je moguće, uhvatimo sutra", rekao je Tadić.

Tadić očekuje da će ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju početi što je prije moguće, ali da je odluka evropskih institucija da Srbija mora da ispuni sve obaveze, među kojima je i hapšenje Mladića i Hadžića.

On je dodao da taj proces ratifikacije zavisi i od sljedećeg izvještaja o saradnji Srbije sa Hagom koji će podnijeti glavni haški tužilac Serge Brammertz.

Na pitanje da li se plaši da bi Kosovo moglo biti problem za buduće integracije Srbije, Tadić je rekao da Srbija mora da postane stub mira i stabilnosti u regionu, ali  to ne znači da će priznati kosovsku nezavisnost.
"Mi ćemo nastaviti sa našim naporima u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koristeći se samo  diplomatskim i pravnim argumentima i zato smo to pitanje preneli na pravnu arenu u Međunarodni sud pravde. Posle toga smo otvoreni da nastavimo razgovore sa Prištinom", rekao je Tadić.

On je naveo da je Beograd spreman na kompromis  koji bi pomogao ne samo Balkanu, nego i drugim regionima koji su suočeni sa istim tipom problema. 

Tadić je rekao da će Srbija ispuniti sve obaveze za članstvo u EU i neće tražiti skraćivanje vremenskog perioda i dodao da  podržava plan Jorgosa Papandreua da je 2014. godina  "D" za integracije. 

"Ako ispunimo sve svoje obaveze, možemo da dostignemo status kandidata do 2010. godine. Srbija je najkraći put od zapadne Evrope do Turske i drugih zemalja. Srbija je raskrsnica transporta energije i  zato Srbija mora da postane  član EU", naveo je Tadić.

Švedski premijer Frederick Reinfelt  je rekao da Srbija, da bi postala član EU, treba da završi reforme, da se pronađu ratni kriminalci i da se riješe pitanja vezana za Kosovo, učvršćivanje demokratije i  tržišne ekonomije.