Srbija
0

Sutra usvajanje spornog Zakona o informisanju?

SRNA
Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi sutra da se izjasne o 24 zakonska prijedloga, među kojima su izmjene i dopune Zakona o javnom informisanju oko koga se gotovo dva mjeseca vodila intezivna polemika u javnosti.

Podršku ovom aktu najavile su Demokratska stranka, G17 plus i Liberalno-demokratska partija nakon što je dobila podršku predlagača za sve primjedbe i zahtjeve usaglašene sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Misijom OSCE-a.

Iz LDP-a je saopšteno da će izmjene Zakona o informisanju biti usvojene uz prihvatanje amandmana kojima se ukida obavezan depozit za osnivanje medija, ukida zabrana rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana i kao metod rješavanja problema prihvata stečajno zakonodavstvo, uvodi obavezno pravljenje razlike u kaznenoj politici kroz drugačiji tretman odgovornosti za nenamjernu grešku i kontinuiranog kršenja slobode informisanja.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o javnom informisanju znatno je pooštrena kaznena politika za kršenje profesionalnih novinarskih normi i uvedeno više privrednih prestupa koji bi mogli da dovedu do zabrane izdavanja glasila.

Novinarska udruženja u Srbiji pozvala su ranije poslanike da ne glasaju za ovaj zakon, smatrajući ga drakonskim, koji ima za cilj gašenje medija, a članovi Udruženja novinara Srbije /UNS/ najavili su da će se u vrijeme glasanja o zakonu okupiti ispred parlamenta.

Kritike na račun ovog zakona ranije je iznio i OEBS, kao i Međunarodna asocijacija medija i urednici najpoznatijih beogradskih medija.

Vlada Srbije je Prijedlog zakona usvojila 9. jula, a poslije oštrih kritika javnosti i profesionalnih udruženja izmijenila ga je nizom amandmana.
Za usvajanje zakona najviše se zalaže članica vladajuće koalicije stranka G17 plus Mlađana Dinkića, koja je prvo najavljivala mogućnost istupanja iz vlade, ako zakon ne prođe, a zatim uskraćivanje podrške ostalim zakonskim prijedlozima o kojima se glasa u ponedjeljak.

Zakonom je predviđen obavezan upis u Registar javnih glasila, kao i prekid izlaženja glasila ukoliko je osnivač više od 90 dana u blokadi u prethodnih godinu dana poslovanja.

Za kršenje ovih odredaba zaprećene su novčane kazne u iznosu od milion do dvadeset miliona dinara, a za odgovorno lice 200.000 do dva miliona dinara. Predviđena je i zabrana izdavanja glasila.

Zakonskim prijedlogom predviđene su visoke novčane kazne za kršenje pretpostavke nevinosti i objavljivanje informacija koje mogu ugroziti razvoj maloljetnika i ukoliko je maloljetnik učinjen prepoznatljivim u informaciji koja može da povrijedi njegovo pravo ili interes.

Ovi delikti su privredni prestup, a visina kazni vezana je za tiraž i prihod od oglasa u broju u kome je prekršaj napravljen, a ako je objavljena na naslovnoj strani ili u informativnoj emisiji za taj sedmodnevni prihod.

Kazne za ostale prekršaje povećane su sa sadašnjih 30.000 - 200.000 na milion do deset miliona za glasilo, odnosno 100.000 do milion dinara za odgovornog urednika.
Predviđene su i rigorozne kazne za distributere koji prekinu distribucije iz neekonomskih razloga.