Regija
0

Sutra presuda Gotovini, Čermaku i Markaču

SRNA
U Haškom tribunalu sutra će biti izrečena presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene u toku i posle operacije "Oluja" 1995. godine.

U završnoj riječi, krajem avgusta i početkom septembra prošle godine, Tužilaštvo je predložilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27, Markaču od 23, a Čermaku od 17 godina zatvora, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj. Operacija "Oluja" i akcije koje su uslijedile, trajale su od 4. avgusta do 15. novembra 1995.

Ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu bili su, prema optužnici, tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske (HV) do jula 1995. Janko Bobetko i njegov nasljednik na toj dužnosti od jula 1995. Zvonimir Červenko.

Ante Gotovina je bio komandant Zbornog područja Split HV-a od oktobra 1992. do marta 1996. i bio je vrhovni operativni komandant južnog dijela područja Krajina tokom "Oluje". 

Ivan Čermak bio je na položaju pomoćnika ministra odbrane u hrvatskoj Vladi od 1991. do 1993, a od 5. avgusta 1995. komandant Zbornog mesta Knin, koje je obuhvatalo opštine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Knin, Nadvoda i Orlić. 

Mladen Markač bio je komandant Specijalne policije MUP-a Hrvatske od 18. februara 1994. i bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. 
Trojica generala su, kako se navodi, komandovala hrvatskim snagama koje su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom te akcije, uključujući ubistva i nečovječno postupanje prema krajinskim Srbima, kao i njihovu prisilnu deportaciju u BiH i Srbiju. U optužnici se navode zločini razaranja širokih razmera i pljačkanja sela, domova i drugih objekata krajinskih Srba. 

Suđenje je počelo 11. marta 2008. godine. Za 303 dana suđenja u spis je uvršteno 4 819 dokaznih predmeta. Raspravno vijeće saslušalo je svjedočenje ukupno 145 svjedoka, od kojih je 81 pozvalo Tužilaštvo, 57 odbrana, a sedam Raspravno vijeće.

Čermak i Markač su se Tribunalu dobrovoljno predali 11. marta 2004. godine. Gotovina je uhapšen u Španiji 7. decembra 2005. godine, a u pritvorsku jedinicu je prebačen tri dana kasnije.