Ministarstvo odbrane BiH
0

Susret ministara odbrane zemalja JI Evrope

FENA
Delegacija Ministarstva odbrane BiH koju predvodi ministar odbrane Selmo Cikotić učestvuje na prvom neformalnom susretu ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope, koji se od 20. do 21. juna održava u Podčetrteku, u Sloveniji.

Osim ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope, na sastanku će učestvovati i visoki predstavnici Italije, Mađarske, Evropske unije te NATO-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Planirano je da se razgovara o mogućnostima regionalnog povezivanja u oblasti odbrane, razmjeni informacija o reformi odbrane, kao i procesu približavanja euroatlantskim integracijama.

Ovaj susret završni je dio 8. konferencije za koordinaciju pomoći i podrške projektima u oblasti odbrane za države jugoistočne Evrope (SEEC), koja je održana od 18. do 20. juna na Brdu kod Kranja.

U njenom je radu učestvovalo šest partnerskih država zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Srbija) pod pokroviteljstvom američke Komande za Evropu (USEUCOM).

Cilj konferencije je jačanje specifičnih formi regionalne saradnje kroz projekte u okviru SEEC procesa.