Regija
0

Suočavanje sa zločinima - ključ za budućnost

FENA
Demokratske budućnosti nema bez utvrđivanja činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji, suđenja zločincima, kao i regionalne saradnje, rekla je danas predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Ona je, otvarajući treći regionalni forum o mehanizmu za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj SFRJ, naglasila da je preko potrebno "pokrenuti proces za vlastitu odgovornost".

"Haška arhiva i glas mladih su presudni u sagledavanju istine o toj stravičnoj prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije", istakla je Kandić.

Prema njenim riječima, organizatori skupa - beogradski Fond za humanitarno pravo, Istraživačko dokumentarni centar iz Sarajeva i Centar za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba - planiraju da do 2009. godine osnuju regionalno tijelo za utvrđivanje zločina na prostoru bivše SFRJ.

Ona je precizirala da je do sada urađen popis žrtava u BiH a u toku je popis žrtava na Kosovu i Metohiji do 2000. godine.

"Na redu je rad na popisu žrtava državljana Srbije i Crne Gore stradalih u Hrvatskoj, a radit će se i popis žrtava na Kosovu stradalih poslije 2000. godine jer se pokazalo da je taj broj stradalih relevantan", navela je Kandić.

Na skupu učestvuju predstavnici više od 30 nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije..., udruženja porodica nestalih i međunarodnih organizacija, javio je Tanjug.

Drugog dana radnog skupa, sutra, o onome šta su preživjeli, svjedočit će ljudi sa Kosova i Metohije.