Regija
0

Sulejman Bugari prvi put održao predavanje u Dubrovniku

Anadolija
Islamski mislilac, imam i predavač iz Sarajeva Sulejman Bugari po prvi je put održao u Dubrovniku tribinu pod nazivom "Živjeti vjeru".

Da su njegova predavanja najposećenija i najslušanija potvrdio je to i sinoć u prepunoj dvorani hotela Rixos Libertas, gdje je pored velikog broja muslimana bilo dosta i pripadnika drugih vjera.

"Na ovo predavanje došla sam na nagovor svoje prijateljice koja je muslimanka, i bila sam skeptična, jer sam mislila da će ovo biti vjersko predavanje od kojeg veći dio neću moći razumjeti. Međutim sada, nakon predavanja mogu reću da sam odušeljena i nekako osjećam se ispunjeno. Predavanje je bilo jako interesantno i zanimljivo", kazala je Vesna Matić te dodala kako će zasigurno, ako joj se ikada ponovno ukaže prilika ponovo posjetiti njegovo predavanje.

Hafiz Bugari svojim otvorenim, iskrenim i inspirativnim govorom o važnosti međusobnog razumijevanja, te o značaju ljubavi kao pokretaču bez kojeg ništa nije moguće, privukao je pažnju slušatelja koji su uživali u skoro dvosatnim porukama koje im je iznosio, kroz primjere iz svakodnevnog života.

"Trudim se da razgovaram s ljudima. Jer čovjek čovjeku je najbolji lijek. Međuljudski razgovor je najbolji lijek, ali naravno, ne svaki već samo onaj govor lišen bilo kakvog interesa ili uslovljenosti", istakao je Bugari te dodao kako se za komunikaciju s ljudima opredijelio onda kada je bićem osjetio riječi Poslanika.

Kako je istakao, za istinski popravak u društvu potrebno je da ljudi vjeruju kako uspjeh dolazi od Gospodara, te da se konstantno oslanjaju na njega, a ne samo kada dođu u tešku situaciju, te kada otkriju grešku i slabost, onda traže pomoć i oprost.

"Nije mi prvi put da prisustvujem njegovim predavanjima, oduševljena sam svakako, jer mislim da je ovakvo jedno predavanje odavno bilo potrebno nama u Dubrovniku. Sve ovo što smo čuli u njegovim dersovima to su minimalne stvari koje kada bi ih se pridržavali i primjenili u našoj svakodnevnici, zasigurno bi nas učinile boljim i sretnijim ljudima", kazala je Minela Čampara te dodala kako je sretna što je hafizovo predavanje u Dubrovniku privuklo sve starosne grupe.