Kosovska Mitrovica
0

Sukobili se Srbi i Albanci

FENA
U sjevernom dijelu Mitrovice u četvrtak su se sukobile dvije skupine Albanaca i Srba, no brzom intervencijom pripadnika KFOR-a, kosovske i UNMIK-ove policije stanje je brzo smireno, izjavio je glasnogovornik regionalne policije u Mitrovici Besim Hoti.

Povod izgredu bio je navodno početak obnove domova Albanaca u sjevernom, pretežito srpskom dijelu Mitrovice. Riječ je o albanskim kućama koje su bile spaljene ili oštećene.

Tri osobe srpske nacionalnosti su ozlijeđene, izjavio je zamjenik zapovjednika policijske postaje Predrag Vasović. On je rekao da je do sukoba došlo kad je skupina Srba pokušala spriječiti Albance koji su htjeli početi obnovu svojih kuća.

U tučnjavi su korištene drvene letve i metalne palice, a povremeno se čula i pucnjava iz automatskog oružja, rekao je Vasović i dodao da je trenutačno stanje mirno i pod nadzorom.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović osudio je sukob Srba i Albanaca u Mitrovici i pozvao mještane na suzdržanost i mirno rješavanje problema.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović izjavio je beogradskoj agenciji Beta da se najnoviji izgred može povezati s najavom pojedinih prištinskih dužnosnika da će Albanci sjever Kosova osvojiti silom te naglasio da preostali Srbi neće dopustiti da ih protjeraju s Kosova.