Makedonija
0

Sukob u državnom vrhu zbog imena države

FENA
Spor s Grčkom oko imena Makedonije izaziva sve veći razdor u makedonskom državnom vrhu jer predsjednik Branko Crvenkovski smatra da Makedonija treba popustiti kako bi što prije ušla u EU, dok premijer Nikola Gruevski smatra da preko novog imena Makedonija ne smije izgubiti svoj identitet.

Crvenkovski se u New Yorku, tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a, nasamo sastao s posrednikom u pregovorima s Grčkom Matthewom Nimitzom. Međutim, nije dopustio da u razgovoru sudjeluje i makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski, pa je u Skoplju optužen da se tajno dogovara s Nimtzom.

Nakon povratka iz New Yorka, Crvenkovski se u ponedjeljak sastao s premijerom Gruevskim i ministrom Antoniom Milošoskim, a poslije sastanka iz njegova je ureda priopćeno da je premijer neodgovoran, neozbiljan, te da nema stajalište o imenu države.

Iz vlade je u utorak priopćeno da Crvenkovski pitanje imena države koristi za podizanje vlastitog rejtinga.

Službeno nije priopćeno što je najnoviji Nimitzov prijedlog.

Iz grčkih medija, čije pisanje u utorak prenosi skopski dnevnik "Nova Makedonija", doznaje se da Grčka predlaže ime države Republika Sjeverna Makedonija, a za Makedonce ime Sjevernomakedonci, što se navodno ne bi odnosilo na etničku pripadnost, već samo na državljane Makedonije.

Crvenkovski je nekoliko puta izjavio da Makedonija treba popustiti oko imena kako bi bila primljena u NATO i EU, dok Gruevski ostaje pri stajalištu da promjena može vrijediti samo za odnose s Grčkom, ali ne i s ostalim državama, pogotovo ne zbog toga što je Makedoniju pod tim njezinim ustavnim imenom priznalo 120 zemalja. Gruevski je priopćio da čeka konačni prijedlog koji je, po njegovu mišljenju, Crvenkovski tajno dogovorio s Nimitzom. Premijer također ističe da se o imenu države moraju očitovati građani na referendumu.

Spor s Grčkom zbog imena svakodnevna je tema medija i raznih stručnih foruma na kojima jedni prihvaćaju promjenu imena, a drugi upozoravaju da će time biti izgubljen identitet Makedonaca.

U raspravama je spomenut i podatak koji je objavio švicarski institut za genetska istraživanja europskih naroda- IGENEA. Po njemu, današnji Makedonci pretežno potječu od antičkih Makedonaca, a manji dio od Slavena, dok su Grci potomci po 10 posto antičkih Grka, Makedonaca, Arapa, Slavena, Nijemaca i Ilira, a dobrim dijelom i Kelta.