Regija
2

Sudsko vijeće Tribunala: Što prije kontaktirati Šešeljev ljekarski tim

FENA
Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo je Sekretarijatu da što prije kontaktira ljekarski tim Vojislava Šešelja i dostavi Vijeću nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog, saopćio je Tribunal.

Potrebno je, što je prije moguće, dobiti nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog Šešelja i tim povodom biće kontaktirani članovi medicinskog tima koji lijeći Šešelja.

Sudsko vijeće traži izvještaj ljekara, navodeći da se na taj način štite osnovna prava optuženog na odgovarajuću njegu, prenosi agencija Tanjug.

To je prva odluka pretresnog vijeća predsjedavajućeg sudije Žan-Klod Antonetija nakon što mu je 30. marta žalbeno vijeće Tribunala naložilo da "odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se vrati u pritvor".

Raspravno vijeće je, međutim, umjesto da optuženom naredi povratak u pritvor, zatražilo ljekarski izvještaj iz Srbije o njegovoj bolesti.

Podržavajući odluku da se traži medicinski izvještaj, mišljenje je izdvojio predsjedavajući sudija Antoneti i novi sudija Madaje Nijang.

Antoneti je svoje izdvojeno mišljenje obrazložio na 19 strana. On je sugerisao da bi Šešelj trebalo da ostane na privremenoj slobodi zbog "izuzetne dužine pritvora", "produžavanja odlučivanja o presudi" i "kritičnog zdravstvenog stanja", kao odlučujućeg faktora.

Sudsko vijeće je, također, navelo da na osnovu diskrecionog prava treba ispitati zdravstveno stanje Vojislava Šešelja prije donošenja odluke.

Šešelj je nedavno unaprijed saopćio da izvještaj o svom zdravstvenom stanju neće učiniti dostupnim Tribunalu. Rekao je, također, da se dobrovoljno neće vraćati u Haag, šta god taj sud odluči.

U konačnoj odluci, na koju se ne može uložiti žalba, Apelaciono vijeće je ranije ocijenilo da je Šešelj svojim izjavama da se neće dobrovoljno vratiti s privremene slobode na izricanje presude u Haagu prekršio uslov za privremeno oslobađanje.

Kako je utvrđeno u petak odlukom, prvostepeno vijeće je pogriješilo što Šešelja nije opozvalo s privremene slobode na zahtjev tužilaštva odmah čim je dao izjavu da se neće vratiti u Haag na poziv suda.

Povratak na nastavak procesa, prema praksi Tribunala, jedan je od ključnih uslova za privremeno oslobađanje.

Šešelj je optužen za zločine počinjene od 1991.- 1993. godine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Dobrovoljno se predao Tribunalu 24. februara 2003.

Suđenje je počelo u jesen 2007., a presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013. godine. To je, međutim, odgođeno nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga s predmetom, a predsjednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi vijećanje sudija o presudi.

Lider Srpske radikalne stranke se 12. novembra 2014., poslije skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala zatražilo je 30. marta od Pretresnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.