Regija
0

Suđenje supruzi Ratka Mladića odgođeno za 5. april

FENA
Suđenje Bosiljki Mladić, supruzi Ratka Mladića, koja je optužena za nedozvoljeno držanje oružja, odgođeno je za 5. april 2011. zbog proceduralnih razloga.

Tužilaštvo je spojilo dvije optužnice i u petak sudu dostavilo novu optužnicu. Pošto odbrana nije bila obavještena o tome, proces je morao da bude odložen.

Pored optužnice za nedozvoljeno držanje oružja nađenog u porodičnoj kući u Beogradu, nova optužnica Bosiljku Mladić tereti za nađenih 60 puščanih metaka i 26 patrona za lovačku pušku.

Iz Tužilaštva niko nije želio da daje izjavu, tako da, kako javljau beogradski mediji, se nije moglo saznati kako je moguće da tek jutros daju novu optužnicu, u kojoj se supruzi Mladića pored držanja oružja na teret stavlja i posjedovanje metaka.

U Sudu se takođe nije moglo saznati, zašto je suđenje odgošeno za pet meseci.

Policija je pronašla oružje u kući haškog optuženika Ratka Mladića, tokom jednog od pretresa kuće u beogradskom naselju Banovo Brdo.

Advokat, porodice Mladić, Miloš Šaljić tvrdi da oružje pripada haškom bjeguncu i da suđenje predstavlja klasičan pritisak na porodicu.

Međutim, portparol tužilaštva Tomo Zorić kaže da tužilaštvo samo radi svoj posao.

"To što je optužena supruga Ratka Mladića nema nikakvog uticaja na odluku Tužilaštva, ako je kod nekog pronađena ovolika količina oružja i municije, ako je ostvareno obilježenje krivičnog djela, taj mora da odgovara pred zakonom, s obzirom da je izvršio krivično djelo", kaže Zorić.

Tridesetak pripadnika SRS na čelu s Draganom Todorovićem je mirno protestvova pred sudom tvrdeći da je suđenje političko. Oni su nosili transparent s parolom – “Generale izdrži”.

Funkcioner radikala Dragan Todorović smatra da proces protiv supruge haškog optuženika predstavlja poniženje cijele Srbije, javili su beogradski mediji.