Regija
1

Suđenje Mladiću: Ove sedmice svjedoče Ed Vulliamy i jedan insajder

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Suđenje bivšem generalu Ratku Mladiću bit će nastavljeno danas u Haškom tribunalu, poslije sedmodnevne pauze koju je pretresno vijeće ranije odredilo nalogom o rasporedu.

Najavljeno je da će tužilaštvo ove sedmice prvo saslušati dva zaštićena svjedoka, od kojih je za jednog rečeno da je "insajder", odnosno osoba iz nekadašnjeg bliskog okruženja generala Mladića.

Nakon ovih svjedoka, iskaz će dati Edward Vulliamy, koji je u avgustu 1992. godine kao novinar britanskog "Guardiana" obišao prijedorske kampove Omarska i Trnopolje. Poslije njega na klupi za svjedoke ponovo će se naći Ibro Osmanović iz Vlasenice, koji je 1992. i 1993. godine bio zatočen u Policijskoj stanici u vlaseničkom zatvoru i u logorima Sušica i Batković.

I Vulliamy i Osmanović su prošle godine svjedočili na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Suđenje Mladiću počelo je 16. maja ove godine iznošenjem uvodne riječi tužilaštva, a sam dokazni postupak započeo je 9. jula. Do sada je saslušano 20 svjedoka tužilaštva.

Ratko Mladić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

U utorak će biti održana statusna konferencija u žalbenom postupku hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su u aprilu prošle godine proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se Srbi trajno proteraju sa područja Krajine, i osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora. General Ivan Čermak oslobođen je optužbi.

Žalbeno vijeće je strane u postupku pozvalo da odgovore na hipotetičko pitanje da li bi Gotovina i Markač mogli biti proglašeni krivim po komandnoj odgovornosti ili za pomaganje i podržavanje zločina, ukoliko bi bili oslobođeni krivice za artiljerijski napad na krajinske gradove ili za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tužilaštvo je u svom odgovoru, sredinom avgusta, navelo da su Gotovina i Markač odgovorni i za pomaganje i podržavanje zločina nad krajiškim Srbima u ljeto 1995. godine, istakavši da prvostepene kazne ne treba smanjiti.

Branioci smatraju da hrvatski generali ne treba da budu osuđeni ni po individualnoj ni po komandnoj odgovornosti.