Srbija
0

Suđenje Mladićevim jatacima odgođeno za 12. mart

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ponovljeno suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškom optuženiku Ratku Mladiću od 2002. do 2006. godine odgođeno je u četvrtak u Prvom osnovnom sudu u Beogradu za 12. mart 2013., zbog izostanka dvoje optuženih.

Na suđenje zbog oporavka od operacije tumora na grlu nije došao optuženi Blagoje Govedarica, kao i Tatjana Vasković jer je u drugom stanju.

Današnje ročište ipak je obilježila diskusija suda i odbrane prvooptuženog Stanka Ristića, o mjeri zabrane napuštanja boravišta, javlja Tanjug.

Naime, Ristiću je nedavno prilikom izdavanja lične karte u policji rečeno da ima tu zabranu, o čemu je njegov branilac Nemanja Govedarica u četvrtak obavjestio sud, koji je pak utvrdio da zabrana ne postoji.

Mjeru zabrane napuštanja boravišta, bez odobrenja suda, može da izrekne samo sud.

Nastavak suđenja je zakazan i za 12. i 13. mart 2013. kada bi trebalo da bude saslušano nekoliko preostalih svjedoka.

Suđenje Mladićevim jatacima krenulo je ispočetka 21. decembra 2011. poslije ukidanja prvostepene presude kojom su bili oslobođeni optužbi za skrivanje bivšeg vrhovnog komandanta Vojske Republike Srpske od 2002. do 2006. godine.

Na optuženičkoj klupi su, mahom, izbjeglice iz BiH i tokom prvog suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su pomagali Mladiću u skrivanju.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Na optuženičkoj klupi je desetoro optuženih, koji su krajem 2010. bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Ukinutom presudom, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

Jataci koji su krili Mladića poslije 2006. do hapšenja pet godina kasnije u Lazarevu 26. maja 2011. sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.