Regija
14

Sudija u Haagu: Ne postoji sistem nadzora koji bi osigurao da se Šešelj vratiti u Tribunal

Anadolija
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Sudija Mandiaye Niang u svom suprotnom mišljenju navodi da je optuženik za ratne zločine i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj "ozbiljno bolestan i ne dobija najbolju moguću njegu zbog neslaganja u mišljenju s pružateljima zdravstvene njege u vezi s protokolom liječenja koji treba pratiti".

U saopćenju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) navodi se da je sudija Niang ipak  za to da Šešelj bude privremeno pušten na slobodu.

"Međutim, sudija Niang se ne slaže sa većinom u Pretresnom vijeću da se nisu konsultovali s optuženim u vezi s tim da li će poštovati uslove privremenog puštanja na slobodu, naročito u svjetlu njegovih ranijih odbijanja da pruži takve garancije", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako sudija Niang smatra da nije nametnut sistem nadzora kako bi se osigurali da će se Šešelj vratiti na Međunarodni sud u Haag.

"Sudija Niang se također nije složio sa većinom u Vijeću zato što nisu nametnuli sistem nadzora kako bi se osiguralo da će se Šešelj vratiti na Međunarodni sud i da neće kontaktirati žrtve i svjedoke. Prema mišljenju sudije, tačna uloga vlasti Srbije je nejasna i oni nemaju nikakvu direktnu obavezu da bilo šta učine", ističe se u saopćenju ICTY-a.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić za Anadolu Agency (AA) je jučer izjavio da će optuženik za ratne zločine Šešelj u srijedu stići u Srbiju.

Sudsko vijeće Haškog tribunala prije nekoliko dana je donijelo odluku da optuženik za ratne zločine Šešelj bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju radi liječenja. Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju prošle sedmice je zatražilo od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Vlada Srbije nakon toga je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu pod optužnicom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Od tada se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Haagu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Završne riječi na suđenju Šešelju u Haškom tribunalu iznesene su u martu 2012. godine, a presuda do danas nije donesena.