Beograd
0

Sud za ratne zločine još nije primio Karadžićevu žalbu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Advokat Radovana Karadžića izjavio je kako očekuje da će njegov klijent biti izručen prije utorka navečer kada su pristalice osumnjičenog za ratne zločine planirale miting protiv vlade.

Organizatori mitinga - desničarska Srpska radikalna stranka - planiraju prebaciti autobusima Karadžićeve pristalice širom Srbije i BiH. Pojavila su se strahovanja od nasilja na beogradskim ulicama i da će ultranacionalisti silom spriječiti Karadžićevo izručenje.

Sud za ratne zločine u Beogradu koji se bavi slučajem bivšeg lidera bosanskih Srba saopćio je u ponedjeljak da nikakva žalba nije stigla do ranih jutarnjih sati.

Karadžićev advokat Svetozar Vujačić izjavio je da je poslao poštom žalbu u zadnji mogući momenat u petak navečer, u pokušaju da što više odgodi Karadžićevo izručenje Haškom tribunalu.

Karadžić se suočava s 11 tačaka optužnice pred UN-ovim tribunalom, uključujući optužbu za genocid i planiranje genocida. On je optužen da je organizirao pokolj 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici i za troipogodišpnju opsadu Sarajeva tokom koje je ubijeno 10.000 ljudi.

Zvaničnici tvrde da je osumnjičeni za ratne zločine uhapšen u Beogradu prije sedmicu dana, gdje je živio pod lažnim identitetom. Njegov advokat tvrdi da je Karadžić otet 18. jula i držan tri dana od nepoznatih ljudi.

Vijačić je izjavio u nedjelju navečer kako želi spriječiti izručenje svog klijenta prije mitinga zakazanog za utorak navečer u Beogradu.

"Oni (vlasti) koriste sva moguća nezakonita sredstva kako bi ga poslali u Haag prije mitinga", izjavio je Vujačić.

"Karadžić i ja želimo osigurati da se to ne desi prije utorka, Mi smo, međutim, žalosno svjesni da će doći do izručenja", izjavio je Vujačić.

Glasnogovornica srbijanskog suda za ratne zločine Ivana Ramić izjavila je da pismo sa žalbom nije stiglo do prvih radnih sati u ponedjeljak ujutro.

"Za sada, ono nije stiglo", izjavila je Ramić za Associated Press.

Kada srpske sudije odluče o žalbi - koju će vjerovatno odbiti - slučaj će biti predan Vladi Srbije, koja izdaje konačno naređenje o izručenju.