Regija
6

Sud ukinuo pritvor Milanu Bandiću

Klix.ba
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Izvanraspravno vijeće je iz "procesnih razloga" ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, Slobodanu Ljubičiću i još sedmorici osumnjičenih, no oni nisu izašli danas iz Remetinca.

Iz zatvora su izašli Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, jer je novo ročište na kojem će sudija istrage ponovo odlučivati o istražnom zatvoru za njih zakazano za ponedjeljak.

Bandićev advokat Krešimir Krsnik sinoć je u razgovoru za Index.hr kazao kako nema nikakvih razloga za pritvor Bandića. Njemu se, podsjetimo, u odbrani Bandića pridružio i Marijan Hanžeković.

Glasnogovornik Kantonalnog suda Krešimir Devčića novinarima je ispred suda kazao kako je ukinuta odluka o pritvoru za Bandića i još osam osumnjičenika jer Vijeće smatra da "sudija istrage nije u odnosu na preostale osumnjičenike obrazložio isto odluku o kauciji, a što je bio dužan".

Advokat Slobodana Ljubičila Veljko Miljević kazao je kako nije htio podizati tenzije i pričinjavati nevolje sudu i tijelima gonjenja.

"Ali ću onda pragmatično i oportuno reći da su vrlo labavi zakonski temelji da se njih do ponedjeljka drži u zatvoru", dodao je.

Osim Bandića i Ljubičića u pritvoru su ostali Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović.

Bandić neće položiti kauciju

Sudac Posavec je početkom prošle sedmice odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. No, prihvatio je Pripuzovu kauciji od 7,75 miliona kuna, dok je Laci i Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100 hiljada kuna.

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz Remetinca biti doveden i Bandić, još neki suosumnjičenici ponuditi kauciju. Do sada je tu mogućnost najavio i Ljubičićev advokat koji je jučer potvrdio da je njegov branjenik, uz kauciju od 2,4 miliona kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u kompanijama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.

Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o kauciji.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije kompanije, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga, piše Index.hr.

Najavili i blokadu imovine

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tokom istrage, što može potrajati mjesecima.

U svim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 miliona kuna.